štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityJeden z meštianskych domov v Levoči čaká masívna rekonštrukcia

Jeden z meštianskych domov v Levoči čaká masívna rekonštrukcia

Získať možnosť opravy budovy v lokalite, ktorá je zapísaná na Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO nie je vôbec jednoduché. Perle Spiša, ako sa hovorí Levoči, sa to podarilo. Plánuje zrekonštruovať Okolicsanyi-Zsedenyiho palác - meštiansky dom na Námestí Majstra Pavla č. 47.

Rekonštrukciu národnej kultprnej pamiatky schválili poslanci Mestského zastupiteľstva v septembri 2023. Predpokladaná hodnota rekonštrukčných prác je 2,7 milióna eur.  Získať by ich mesto chcelo z prostriedkov na podporu obnovy a odolnosti z eruofondov, informuje Korzár Spiš.

Komplexnou rekonštrukciou prešla budova v roku 1923 po tom, ako veľkú jej časť zničil požiar.

„Všetky ostatné opravy je možné hodnotiť už iba ako zhoršujúce jeho stavebný stav a znižujúce kvalitu jeho autentických hodnôt. Aj niektoré technológie použité toho času prispeli k výraznému zhoršeniu stavebného stavu,“ uvádza sprievodná správa. V dôsledku týchto úprav budova vlhne odspodu a zatekalo do nej. V roku 2020 bola zrekonštruovaná strecha – vymenili krytinu a poškodené krovy. Taktiež obnovili komíny. Statici hovoria, že aj v oblasti statiky je niekoľko porúch, väčšinou sú to prasknuté klenby. Vo veľmi zlom stave je kanalizácia, rozvody vody a omietka s maľovkami.

Rekonštrukcia je rozvrhnutá do troch etáp, pričom každá by mala trvať 1-2 roky.

Mesto má so zrekonštruovanou budovou veľké plány. Správa hovorí o tom, že po obnovení budú priestory slúžiť na na prenájom bicyklov, úschovňu batožín i verejné toalety. Malo by v nich sídliť aj mestské informačné centrum.

Na druhom poschodí, ktoré aktuálne nie je využívané, plánuje mesto kancelárske priestory.

V strednom a zadnom trakte by mohli fungovať remeselné dielne, priestor pre stretávanie sa miestnych komunít, aj ďalšie kancelárske priestory. Dvor by slúžil, ako oddychová zóna pre návštevníkov či miesto pre malé remeselné trhy.

Podľa primátora mesta Miroslava Vilkovského (kandidoval, ako nezávislý), ak chce mesto začať s opravami v jarných mesiacoch, potrebuje si vziať krátkodobý úver.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie