štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaKeď vraždíte v modro-žltom, bude vám prepáčené

Keď vraždíte v modro-žltom, bude vám prepáčené

„Vyvolení“ – to je názov medzinárodných dobrovoľníckych jednotiek pôsobiacich na ukrajinskej strane. Podľa denníka The New York Times sa táto jednotka dopustila mnohých vojnových zločinov, ktoré odporujú Ženevským konvenciám. Medzi nimi zastrelenie bezbranného vzdávajúceho sa vojaka; iný vojak, ktorý sa vzdal, si vyslúžil granát od gréckeho dobrovoľníka, ako informujú parlamentnilisty.cz.

Novinár Thomas Gibbons-Neff robil reportáže z bojiska na Ukrajine pre denník The New York Times. A celé mesiace informoval aj o vážnych podozreniach z vojnových zločinov medzinárodných dobrovoľníckych síl, ktoré si hovoria Vyvolení.

„Niekoľko hodín po augustovej bitke na východe Ukrajiny sa zranený a neozbrojený ruský vojak plazil cez takmer zničený zákop a hľadal pomoc u svojich únoscov, jednotky medzinárodných dobrovoľníkov vedenej Američanom. Caspar Grosse, nemecký zdravotník v tejto jednotke, povedal, že videl vojaka, ktorý prosil o lekársku pomoc v zmesi lámanej angličtiny a ruštiny. Bol súmrak. Člen tímu hľadal obväzy. Vtedy, povedal Grosse, k nemu pristúpil spolubojovník a vystrelil zo svojej zbrane do trupu ruského vojaka. Ten sa zrútil, ale stále dýchal. Ďalší vojak vystrelil – ‚jednoducho ho strelil do hlavy‘, spomínal pán Grosse v rozhovore,“ popísal udalosti na fronte Thomas Gibbons-Neff.

Ukrajinskí „vyvolenci“ vo vražednom ošiali

Podľa novinára došlo v jednotke k „vzbure“. „Grosse povedal, že ho táto epizóda tak rozrušila, že sa postavil proti svojmu veliteľovi. Uviedol, že s denníkom The New York Times hovoril po tom, čo podľa neho pokračovalo neoprávnené zabíjanie. Je veľmi nezvyčajné, aby vojak verejne hovoril o správaní na bojisku, najmä ak ide o mužov, ktorých stále považuje za priateľov. Ale povedal, že bol príliš vydesený z toho, čo sa stalo, aby mlčal,“ pokračoval v opise novinár.

Dôkazy však nepochádzali len od Grossa, ale aj z videozáznamov či textových správ od členov jednotky. „Spomienky pána Grossa sú jediným dostupným dôkazom o zabíjaní v zákopoch. Jeho opisy ostatných epizód však podporujú jeho dobové poznámky, videonahrávky a textové správy, ktoré si vymieňali členovia jednotky,“ uviedli NY Times.

Novinár opísal druhú preukázanú situáciu porušujúcu Ženevské konvencie. „V druhej epizóde hodil člen Vyvolených granát na vzdávajúceho sa ruského vojaka, ktorý mal ruky nad hlavou, a zabil ho, ako to ukazuje videozáznam, ktorý si prezrel NY Times,“ napísal novinár. „Ukrajinská armáda zverejnila video z tejto epizódy, aby sa pochválila svojimi bojovými schopnosťami, ale kapituláciu vystrihla,“ povedal o videu a dodal, že ukrajinská armáda zo záberov vystrihla zdvihnuté ruky ruského vojaka.

Zabíjanie najkrutejším spôsobom je zdrojom chvastania

Novinár Thomas Gibbons-Neff opísal tretie porušenie Ženevského dohovoru. „V tretej epizóde sa členovia jednotky Chosen One v skupinovom rozhovore chválili zabíjaním ruských vojnových zajatcov počas októbrovej misie, vyplýva z textových správ.“

Svedok, ktorý sa o všetko podelil s NY Times, nebol na misii, ale všetko si zaznamenal do svojich denníkov. „Grosse nebol na misii, ale povedal, že potom mu spolubojovník povedal o zabíjaní zajatcov. Pán Grosse to zdokumentoval vo svojom denníku. NY Times identifikuje frontových vojakov podľa ich volacích znakov v súlade s ukrajinským vojenským protokolom. Neboli obvinení zo žiadneho priestupku,“ uvádza NY Times.

Stále stojíte za Ukrajinou?

Thomas Gibbons-Neff pripomenul, že podľa Ženevského dohovoru je zabitie vzdávajúceho sa vojaka právne kvalifikované ako trestný čin. „Zabíjanie vojnových zajatcov je porušením Ženevských dohovorov. Keď vojaci jasne vyjadria svoj úmysel vzdať sa, nemožno na nich zaútočiť a musia byť bezpečne zadržaní. Ukrajinská vláda opakovane poukazuje na zabíjanie neozbrojených a vzdávajúcich sa vojakov ruskými jednotkami ako na dôkaz nezákonnosti Moskvy,“ ukazuje novinár.

A ďalej opisuje zabíjanie, ktorého sa dopustili príslušníci medzinárodných dobrovoľníckych síl. Poukazuje na jedného gréckeho dobrovoľníka, ktorý sa podieľal na troch činoch porušujúcich Ženevskú konvenciu. „Grécky vojak známy ako Zeus bol aktérom všetkých troch epizód – hodil granát a, ako hovorí pán Grosse, strieľal na zraneného Rusa v zákope a chválil sa ďalším zabitím,“ píše NY Times. Dodali, že sa s ním pokúšali skontaktovať. „Na správy so žiadosťou o komentár zanechané na jeho telefóne a prostredníctvom Facebooku nereagoval.“

Čo sa nehodí, vystrihneme

Thomas Gibbons-Neff preto kontaktoval veliteľa jednotky Vyvolených, aby sa opýtal na gréckeho vojaka. „Ryan O’Leary, de facto veliteľ Vyvolených a bývalý príslušník Národnej gardy americkej armády z Iowy, povedal, že Zeus nechce hovoriť. V rozhovore O’Leary poprel, že by sa členovia dopustili vojnových zločinov. Povedal, že jeho bojovníci zabíjali zranených Rusov, ale len tých, ktorí sa mohli brániť,“ opísal novinár reakciu velenia Vyvolených.

A zároveň veliteľ poprel všetko, čo informátor Grosse povedal NY Times. „Pán O’Leary povedal, že zákopová epizóda, o ktorej rozprával pán Grosse, sa nikdy nestala a že on na tejto misii nebol. Odmietol aj textové správy ako dôkaz,“ píše sa v texte. O epizóde so zákopom a granátom povedal, že situácia nebola jednoznačná. „Povedal, že epizóda s granátom nebola „čiernobiela“, pretože ruský vojak a ďalší ľudia v blízkosti mohli predstavovať hrozbu. Video ponecháva nezodpovedané otázky o tom, čo príslušníci vyvolených videli alebo považovali za hrozbu pred pokusom o kapituláciu,“ zhodnotil NY Times.

Noviny požiadali o komentár k názoru právnika: „V americkej armáde by video, na ktorom je vidieť zabitie vzdávajúceho sa vojaka, bez ohľadu na okolnosti, vyvolalo okamžité vyšetrovanie,“ napísala Rachel E. VanLandinghamová, profesorka na Southwestern Law School a bývalá právnička amerického letectva. „Nevyšetrenie je znepokojujúcejšie ako samotný incident,“ dodala VanLandinghamová. „Nedostatok zodpovednosti sa začína nedostatočným vyšetrovaním.“

Sľuby sa sľubujú, vrahovia sa radujú

Ukrajinská armáda má právomoc vyšetrovať obvinenia z vojnových zločinov a začala vyšetrovanie obvinení z porušenia Ženevského dohovoru zo strany ruských síl. V odpovedi na zoznam otázok protistrany o porušovaní dohovoru armáda prestala sľubovať vyšetrovanie. Uviedla, že „nastolená otázka bude dôkladne prešetrená a overená

Treba dodať, ako uvádza NY Times, že americkí dobrovoľníci bojujú bez podpory vlády USA, ktorá sa nechce nechať zatiahnuť do priameho boja s Ruskom. Vyšetrovať však môže aj americké ministerstvo spravodlivosti, pretože pán O’Leary a ďalší členovia Vyvolených sú Američania.

Novinár potom opísal úlohu jednotky Vyvolených: „Samotná existencia Vyvolených je zvláštnosťou ukrajinského vojnového úsilia. Armáda, ktorá zúfalo potrebuje personál, otvorila svoje rady tisícom medzinárodných dobrovoľníkov po tom, ako sa vo februári 2022 začala ruská invázia. Boli prijatí a vyzbrojení bojovníci s rôznym stupňom skúseností a profesionality, z ktorých niektorí by sa vo vojne vedenej Američanmi na bojisko nedostali,“ napísal novinár.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie