štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityUž viete, čo nasadíte po cesnaku a cibuli? Teraz je ich čas

Už viete, čo nasadíte po cesnaku a cibuli? Teraz je ich čas

Aktuálne je ideálny čas vytiahnuť zo zeme cesnak a cibuľu. O cesnaku sme písali nedávno, cibuľa je ďaleko viac využiteľná a hodí sa do všetkého – áno, aj do sladkých koláčov. O tom však inokedy. Dnes nám ide o to, aby hriadky po cesnaku a cibuli neostali prázdne.

To, kedy zo zeme vyberať cesnak a cibuľu závisí (zvlášť u cesnaku) od času výsadby. Všímajte si ich počas vegetačného obdobia, aby ste vedeli zhodnotiť, čo po nich nasadíte. Čo posadiť po júlovom zbere a čo stihne zarodiť aj v auguste?

Kedy ich vyberať

Čas na zber cibule a cesnaku sa pohybuje v rozmedzí konca júna a počas celého júla s presahom do augusta. Závisí to však od toho, kedy ste ich vysadili, prípadne aké sú u vás poveternostné podmienky.

Cesnak je vhodný na zber, keď mu začnú vädnúť listy a vysádza sa ako na jar, tak aj na jeseň. Zväčša platí, že jesenný zbierame v skoršom, jarný v neskoršom termíne

Ak pestujete cibuľu, tú zbierame od polovice júla do polovice augusta.

Čo po nich nesadiť

Polovica júla, to je ešte kopec času na to, aby hriadky po týchto dvoch plodinách zostali prázdne. Rozhodne svoju úrodu sledujte, aby sa napriek svojej odolnosti nestali obeťou škodcov. Ak takéto príznaky spozorujete, vyhnite sa výsadbe zeleniny, ktorá podlieha rovnakým škodcom, nech vám nezničia ďalšiu úrodu. Navyše si miesto zapamätajte a cibuľu či cesnak tam nesaďte ani nabudúce.

Pestujte, čo rýchlo vyrastie

Dosť závisí od toho, kedy cesnak a cibuľu zbierame – nie vždy všetko stihne dozrieť. Je preto dobré, ak viete, akú dlhú má ktorá plodina, ktorú plánujete vysadiť, vegetačnú dobu. Kažťdopádne, pred výsadbou je dobre prekypriť pôdu a dopriať jej granulované hnojivo.

Jún

Ak ste cesnak a cibuľu pozbierali v júni, môžete úspešne vysievať červenú repu; mangold; cícer; fenikel; kel; kôpor voňavý; čínsku kapustu; valeriánku; rukolu; reďkovku; mrkvu; hlávkový šalát; pažítku; petržlen či melóny.

Júl

Po júlovom zbere zasejte bôb; hrach fazuľu a mrkvu, no tá je pomerne riskantná. Uchytiť by sa mohli sadenice tekvice, ružičkového kelu, paradajok, cukety, karfiolu, uhoriek – nakladačiek, zeleru, ako aj chrenu a zemiakov.

Cesnak, prírodné antibiotikum / Zdroj: Pixabay

August

V auguste môžete vysievať semená čínskej kapusty, kôpru, valeriánky, rukoly, reďkovky, hlávkového šalátu, špenátu, kysličky, pažítky a petržlenu. Pre dosiahnutie čo najlepších výnosov sa oplatí nezabudnúť na pravidelné zavlažovanie, pretože letné výsevy potrebujú viac vody ako jarné.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie