štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaSTREDNÉ SLOVENSKO ZASIAHLA VLNA BÚROK A KRUPOBITIA

STREDNÉ SLOVENSKO ZASIAHLA VLNA BÚROK A KRUPOBITIA

Nebezpečné búrky na východe Slovenska dozneli, búrlivé počasie však naplno stále úraduje na strednom Slovensku. Brezno sužujú intenzívne búrky, ktoré už napáchali škody, ako uvádza portál iMeteo.sk.

Stredným a východným Slovenskom sa dnes ženú intenzívne búrky, ktoré prinášajú vysokú bleskovú aktivitu, lokálne krupobitie, ale predovšetkým silné prívalové dažde.Tie už dnes ohrozovali juhovýchod Slovenska, kde najmä v okolí Košíc a v okrese Gelnica hrozil 3. stupeň výstrahy pred povodňami. Voda tu zaplavila železničné trate, kvôli čomu musela byť pozastavená železničná doprava.

Najviac zrážok na východe priniesli búrky v obci Ždaňa pri Košiciach, kde v priebehu 3 hodín spadlo vyše 83,9 mm zrážok. Neskôr sa vrtochy počasia naplno prejavili aj v Dolnom Kubíne, kde voda zaplavila cestu pod železničným mostom a siahala autám až po okná. Úsek bol dlhšie neprejazdný.

Dolný Kubín a Brezno počastovali dažďové zrážky výdatne 

V priebehu jednej hodiny v Dolnom Kubíne spadlo vyše 25 mm zrážok, podľa amatérskych zrážkomerných staníc dokonca vyše 30 mm.V podvečerných hodinách zasiahla silná búra sprevádzaná krúpami a prívalovými lejakom Brezno.

Krupobitie v Brezne / Zdroj: Youtube

Zatiaľ čo východ Slovenska si už od búrok môže oddýchnuť, na strednom Slovensku neustále pokračujú. Aktuálne sú najsilnejšie v okolí Brezna, kde sa prejavujú nielen výraznou bleskovou aktivitou, ale aj silným dažďom a dokonca krúpami.

Za 15 minút tu spadlo vyše 22 mm zrážok, ktoré boli sprevádzané krúpami o veľkosti golfových loptičiek.

Ako uviedol primátor Tomáš Abel, polícia už monitoruje škody a hasiči odstraňujú polámané stromy. Búrka dokonca porozbíjala okná na súkromných domoch aj mestskom úrade, hlásia aj poškodené autá.

Zatopené zostali aj viaceré ulice a cesty. Pod vodou je napríklad ulica ČSA pri Pointe, buďte tam preto za volantom ostražití.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie