štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityDobré ráno. Aj vám je v noci "besne" teplo?

Dobré ráno. Aj vám je v noci „besne“ teplo?

Leto je skvelé ročné obdobie. Až na to, že počas nocí, kedy sa teploty na dvadsiatku pozerajú z riadnej výšky, sa veľmi nevyspíme. A také noci prichádzajú. Veď cez deň máme niekde aj 35°C a naše byty nestihnú vychladnúť. Nech sa teda snažíme akokoľvek, aj o štvrtej nad ránom máme v spálni aj 25°C. Ako hovoria na Spiši: Ceplo, až psy jazyky vyvaľuju.

Lenže vyspať sa potrebujeme. Ani dovolenkové aktivity sa nedajú robiť bez energie, ktorú naberáme zo spánku. Ako však spať, keď sa po pár minútach v posteli lepíte ešte aj za ušami? Skúste týchto pár tipov.

Vetrajte v noci

Ak máte obavy z vniknutia hmyzu, dá sa to riešiť sieťkami na okná. Je dobré nechať v noci otvorené všetky okná, ktoré s východom slnka nie len zatvorte. Je dobré na nich aj pozaťahovať závesy, prípadne stiahnuť rolety alebo žalúzie.

Vedeli ste, že teplo hromadí aj elektronika v izbe, kde spíte? Preto vypnite aj televízor, prípadne inú techniku, ktorú v izbe, kde spíte, „skladujete“.

Rozťahujte sa!

Partner možno nebude ktovieako nadšený, ale ak sa uložíte „na hviezdicu“ – roztiahnete všetky končatiny, vzduch okolo vášho tela bude môcť prúdiť lepšie, čím sa trošku ochladíte.

Skúste možno spať na boku. Hoci táto rada odporuje tej predošlej, na váš hrudník a chrbát necháva pôsobiť cirkulujúci vzduch a tak sa tieto najväčšie plochy ľahšie ochladzujú.

Teplá sprcha

Možno to nedáva logiku (veď teplom sa neochladíme!), ale pred tým, ako si oblečiete pyžamo, si dajte teplú sprchu. Teplá voda zahreje naše telo a keď vyjdeme zo sprchy, pokles teploty naše telo ochladí.

Používajte ventilátory strategicky

Ventilátory môžu mať významný vplyv na udržanie pohodlného prostredia na spánok počas horúčav. Môžu však rozvíriť prach a alergény. Lebo veď čistička vzduchu asi nie je štandardnou výbavou našej domácnosti.

Dlhodobé používanie ventilátora môže tiež vysušiť pokožku, oči a nosové sliznice, takže dbajte na to, aby ste sa nechladili až na úkor zdravia.

Používajte prírodné materiály

V lete mnohokrát volíme len ľahučkú prikrývku, prípadne spíme aj bez nej. Ak sa rozhodnete pre prikrývku, voľte takú, ktorá je zo stopercentnej bavlny, bez prímesí syntetiky.

Pre chladivý pocit obliečky nastriekajte zmesou vody a mätového esenciálneho oleja.

Ako dlho pred spaním večeriate?

Ak idete spať bezprostredne po večeri, aj tráviaci proces je zdrojom „výroby“ tepla vášho organizmu.  Snažte sa medzi posledným jedlom a spaním udržať aspoň dvojhodinový rozostup.

Obmedzte aj príjem alkoholu, pretože alkohol narúša schopnosť tela regulovať teplotu, čo vedie k zvýšeným pocitom tepla.  To môže zhoršiť nepohodlie v už aj tak horúcich podmienkach, takže je ťažšie zaspať.

Pre leto neplatí „nohy v teple“

Ochladzovanie čohokoľvek v blízkosti nôh dokáže efektívne ochladiť celé naše telo. Zvážte chladenie páru ponožiek v chladničke pár hodín pred spaním, aby ste získali extra chladivý pocit.

Alebo môžete naplniť a zmraziť fľašu s vodou a umiestniť ju k nohám, aby ste znížili teplotu.

Kým ráno pôjdete z domu…

Do kabelky si vložte fľašku s vodou alebo nesladeným čajom s kvapkou citrónu izbovej teploty (tá nie je na ochladenie, ale na doplnenie tekutín). Dobrú službu vám urobia aj vlhčené obrúsky, ktoré majú snáď v každom supermarkete pri pokladni. Dajte si ich do chladničky a pred odchodom vyberte. Nezabudnite na prikrývku hlavy, úpal nie je dobrý spoločník.

Zdroj: Pixabay
Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie