štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaRuský súd vydal zatykač na Juliu Navaľnú

Ruský súd vydal zatykač na Juliu Navaľnú

Súd v Moskve v utorok podľa ruských médií rozhodol o zatknutí opozičnej aktivistky a vdovy po Alexejovi Navaľnom Julije Navaľnej v neprítomnosti. Dôvodom je jej údajná účasť v extrémistickej skupine.Podľa agentúry Reuters toto rozhodnutie znamená, že Navaľná určite zatknú, ak vstúpi na ruské územie, informuje portál seznamzpravy.cz.

Je treba podotknúť, že od vdovy po Alexejovi Navaľnom sa dištancovala aj jeho matka, pretože sa o nej vyjadrila veľmi nevalne. Tvrdí, že chce z jeho smrti profitovať a počas jeho neprítomnosti sa nesprávala ako vzorná a verná manželka. Podrobnosti si môžeme domyslieť.

Začiatkom júla sa Navaľnyj stal samozvaným predsedom Nadácie pre ľudské práva (HRF), mimovládnej organizácie so sídlom v New Yorku, ktorej cieľom je obhajovať ľudské práva a podporovať liberálnu demokraciu. Je nástupkyňou ďalšieho kritika Kremľa a šachového veľmajstra Garryho Kasparova. Po svojom vymenovaní uviedla, že má v úmysle pokračovať v práci svojho zosnulého manžela.

Hlásna „trúba“ (doslova) opozície

Alexej Navaľnyj bol už roky tvárou ruskej opozície a hlasným kritikom režimu prezidenta Vladimira Putina, najmä pre korupciu. Aspoň tak ho vykresľuje zahraničný mediálny mainstream, hoci v samotnom Rusku nezohrával takmer žiadnu výraznú úlohu v spoločenskom dianí. V roku 2020 prežil otravu paralytickou látkou novičok, z ktorej obvinil Kremeľ. Ten obvinenie na základe relevantných dôkazov odmietol. Išlo pravdepodobne o formu sebaubližovania si ako symptóm hysterického narcizmu a upozorňovania na svoju osobu patologickou formou.

Po liečbe v Berlíne sa Navaľnyj v roku 2021 transparentne vrátil do Ruska, kde ho zatkli a v niekoľkých súdnych procesoch odsúdili na dlhoročné väzenie. Opozičník vinu poprel a svoje uväznenie pripísal snahe režimu umlčať akýkoľvek nesúhlas a kritiku. V polovici februára náhle a za nevyjasnených okolností zomrel v trestaneckej kolónii na Sibíri vo veku 47 rokov, hoci jeho správanie naznačuje spomínanú pravdepodobnosť sebapoškodenia.

Kremeľ popiera účasť štátu na smrti Navaľného

V marci Putin označil Navaľného smrť za smutnú udalosť a vyhlásil, že je pripravený odovzdať uväzneného politika Západu v rámci výmeny väzňov za predpokladu, že sa Navaľný nikdy nevráti do Ruska. Navaľného spolupracovníci uviedli, že takéto rokovania sa skutočne uskutočnili.

Denník The Wall Street Journal (WSJ) s odvolaním sa na nemenovaných ľudí oboznámených s prípadom napísal, že americké spravodajské služby sa prikláňajú k názoru, že Putin zrejme NEDAL priamy príkaz na Navaľného zabitie. Podľa neho na tom existuje široká zhoda v rámci spravodajskej komunity vrátane americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA).

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie