štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityPotvrdené: Ryby sú zdravšie, ako červené mäso

Potvrdené: Ryby sú zdravšie, ako červené mäso

Štúdia, ktorú publikoval The Guardian naznačuje, že výmena červeného mäsa za ryby, ako sú sleď, sardinky a ančovičky, by mohla zachrániť 750 000 životov ročne. Pribúdajú dôkazy, ktoré spájajú konzumáciu červeného mäsa s vyšším rizikom chorôb u ľudí. Naproti tomu ryby sú vysoko výživné, ekologické a najrozšírenejšie druhy rýb vo svetových oceánoch.

Zatiaľ čo výskum ukázal výhody rýb, doteraz nebolo jasné, do akej miery by mohli znížiť globálnu záťaž chorôb, ak by nahradili červené mäso. Tím japonských a austrálskych výskumníkov má teraz odpoveď, ktorá zahŕňa údaje z viac ako 130 krajín. Takáto zmena by mohla uchrániť 750-tisíc životov ročne a tiež by výrazne znížil výskyt invalidity, súvisiacej s chorobami z nezdravej stravy.

Prijatie tohto typu stravy by bolo obzvlášť užitočné pre krajiny s nízkymi a strednými príjmami, kde sú tieto ryby lacné a hojné a kde je daň, ktorú si vyberajú najmä srdcové choroby, vysoká, dodali vedci.

„Na zlepšenie ľudského zdravia a zdravia planéty by sme mali obmedziť spotrebu červeného mäsa a prejsť na potraviny, ktoré sú zdravé a zároveň šetrné k životnému prostrediu,“ napísali v časopise BMJ Global Health . „V porovnaní s červeným mäsom poskytujú morské plody nielen vyššiu koncentráciu základných živín, ale tiež bránia neprenosným ochoreniam súvisiacim so stravou (NCD). Naša štúdia ukazuje, že prijatie rýb ako alternatívy červeného mäsa by potenciálne mohlo ponúknuť značné výhody pre verejné zdravie (s celosvetovým zabránením 0,5 až 0,75 milióna úmrtí na NCD súvisiace so stravou), najmä pokiaľ ide o zníženie ischemickej choroby srdca.“

Zdroj: Pixabay

Ryby sú bohaté na omega-3 polynenasýtené mastné kyseliny, ktorých príjem môže predchádzať ischemickej chorobe srdca, ako aj bohaté na vápnik a vitamín B12.

„Naša analýza naznačuje, že kŕmne ryby sú sľubnou alternatívou k červenému mäsu. Táto štúdia poukazuje na potrebu usmernení o potravinovej politike založenej na rybách a politikách citlivých na výživu, aby sa venovala väčšia pozornosť zloženiu budúceho príjmu rýb a podporila sa spotreba rýb,“ uzatvára The Guardian.

Previous article
Next article
Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie