štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaUkrajinská energetika je na tom biedne. A bude horšie...

Ukrajinská energetika je na tom biedne. A bude horšie…

Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Ukrenerho v utorok oznámila, že po poruche energetických zariadení začala s núdzovým odstavením niektorých odberateľov v siedmich regiónoch krajiny. Informovala o tom ukrajinská tlačová agentúra UNN.

Ruské raketové a dronové útoky na ukrajinský energetický sektor sa od jari zintenzívnili, čo viedlo k výpadkom elektrickej energie v mnohých regiónoch. V dôsledku toho musela Ukrajina začať vo veľkom rozsahu dovážať elektrinu z krajín Európskej únie.

„Dnes v noci došlo k poruche zariadenia v jednom z energetických zariadení. Deficit energie v sústave sa zvýšil,“ uviedol Ukrenerho v Telegrame. spoločnosť nariadila núdzové odstávky v Charkovskej, Sumskej, Záporožskej, Doneckej, Dnepropetrovskej a Kirovogradskej oblasti.

Ukrajinský energetický sektor je takmer na suchu

Ukrajina doteraz prišla o približne polovicu svojej kapacity na výrobu elektrickej energie v dôsledku ruských útokov. Obyvatelia tiež denne pociťujú výpadky elektriny, a teda aj vody, a existujú obavy, že situácia sa počas zimy ešte zhorší.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj preto plánuje podporiť výstavbu solárnych systémov na výrobu elektrickej energie a stabilizáciu elektrickej siete, ktorá bola vážne zasiahnutá ruskými útokmi. Informoval o tom denník Ukrajinska pravda.

Vláda dostala za úlohu predložiť program na podporu výroby a skladovania elektrickej energie zo slnečného žiarenia. Obyvatelia by dostali bezúročnú pôžičku na inštaláciu solárnych panelov. Zelenskyj to povedal vo svojom štvrtkovom večernom prejave.

Prezident sľubuje a sľubuje. Veď sľubom nezarmútiš…

Prezident sa tiež zaviazal vybudovať viac decentralizovaných zariadení na dodávku elektrickej energie. Chce zabezpečiť alternatívne dodávky elektriny pre kancelárske budovy a budovy kritickej infraštruktúry. Ukrajina v dôsledku ruských útokov doteraz prišla približne o polovicu svojej kapacity na výrobu elektrickej energie. Obyvateľstvo tiež zažíva každodenné výpadky elektriny, a teda aj vody, a existujú obavy, že situácia sa počas zimy ešte zhorší.

Okrem toho sa Ukrajinci budú musieť v nasledujúcich týždňoch pripraviť na ešte rozsiahlejšie prerušenie dodávky elektriny v dôsledku systematických útokov ruských síl na energetickú infraštruktúru krajiny. V ukrajinskej štátnej televízii to povedal Volodymyr Kudryckyj, riaditeľ spoločnosti Ukrenerho.

Odborníci v tom majú jasno. Aj bez svetla

„V nasledujúcich týždňoch sa situácia v porovnaní s dneškom výrazne zhorší,“ varoval Kudryckyj. Výpadky elektriny sa pravdepodobne predĺžia až na 12 hodín denne, pričom táto situácia potrvá až do konca júla. Podľa Kudryckého môže dôjsť k ďalším výpadkom v dôsledku údržbových prác v jadrových elektrárňach a poveternostných podmienok.

Plánované odstávky sa budú opakovať najmä vo večerných hodinách a v čase dopravnej špičky. Situácia sa nezmení, kým nebudú dokončené potrebné opravy dvoch jadrových reaktorov. Ukrajina bola po ruských útokoch nútená zvýšiť dovoz elektriny zo susedných krajín Európskej únie. Zároveň vyzvala spojencov, aby jej pomohli obnoviť energetický sektor a poskytli dodatočné systémy protivzdušnej obrany na ochranu kritickej infraštruktúry.

Ruská armáda robí z ukrajinskej infraštruktúry fiasko. A to ešte príde zima

Ukrajinskí energetici sa snažia napraviť škody spôsobené narastajúcimi ruskými leteckými útokmi, ktorých cieľom je zničiť ukrajinskú energetickú infraštruktúru, poškodiť hospodárstvo a podkopať morálku verejnosti.

Obávajú sa, že nedokážu pripraviť krajinu na zimu, ak spojenci neposkytnú Kyjevu ďalšie systémy protivzdušnej obrany, napríklad americké Patrioty, ktoré by pomohli zastaviť ďalšie ruské útoky na už poškodené elektrárne. Spojené štáty už dodali Ukrajine niekoľko systémov Patriot a nedávno oznámili, že pošlú ďalšie. Reagovali tak na naliehavé žiadosti ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Zdroj: eurozpravy.cz

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie