štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaBúrka im poškodila strechu, no objavili niečo fantastické

Búrka im poškodila strechu, no objavili niečo fantastické

Búrka, ktorá sa počas uplynulého týždňa prehnala Horehroním, sa podpísala aj pod poškodenie šindľovej strechy na kostole Premenenia Pána – symbole Španej doliny. Bleskom zasiahnutý kovový špic veže pri páde okrem škody na streche vydal aj veľmi zaujímavú historickú správu. Naši predkovia práve na tieto miesta ukladali skrinky, ktorých obsahom sú dobové mince a listiny.

O strechu bolo postarané už počas víkendu, no Špania dolina zrejme nikdy neprestane prekvapovať – vršok veže obsahoval časovú schránku minimálne z r. 1858.

Strecha už je opravená

Titulárny organista špaňodolinského kostola Matúš Kucbel na sociálnej sieti informoval, že strecha bola opravená ešte počas víkendu.

„Vďaka okamžitému nasadeniu našej drahej richtárky Martiny Wilhelmerov bola strecha už počas tohto víkendu opravená. O opravu sa pričinil Patrik Resovský so svojím kolegom, veľkí profíci na výškové práce, pri čom asistoval aj rektor kostola Juraj Karcol so svojim tímom. Avšak v tomto nešťastí nás čakalo aj jedno velikánske prekvapenie!,“ píše Kucbel na Facebooku s tým, že vo vnútri odlomenej veže sa našla kovová schránka.

Zdroj: Facebook / matúš Kucbel

Zaujímavý nález

Vo vnútri odlomenej časti veže po otvorení kovovej nádoby objavili dve historické listiny a kovové mince z roku 1858.
„Tieto tam vložili naši predkovia, do časovej schránky, ktorá si počkala na našu generáciu. Išlo zrejme o obdobie obnovy veže a strechy, počas ktorej tak odkazy zanechali. Okrem toho sa v kovovej časovej schránke nachádzala aj kovová obálka, ktorá môže byť ešte staršieho dáta a možno bola súčasťou predchádzajúcej barokovej pošty,“ dodal Kucbel.
Aktuálne prebieha dokumentovanie objavených nálezov, ktoré pred ich opätovným uložením do časovej schránky sprístupnia aj verejnosti v spojení s nejakou miestnou akciou.

Zdroj: Facebook Matúš Kucbel
Zdroj: Facebook Matúš Kucbel
Zdroj: Facebook Matúš Kucbel

Kostol Premenenia Pána v Španej doline

Symbol Španej doliny, rímskokatolícky kostol Premenenia Pána bol vysvätený v rokoch 1254 a 1593 po prestavbe do gotického slohu. Potom sa ešte niekoľkokrát rozširoval a upravoval až do aktuálnej podoby.

V interiéri kostola sa zachovali maľby od J. Hanulu a zariadenie zo 17. až 18. storočia. Jedinečný organ je z polovice 18. storočia od banskobystrického organára, majstra Podkonického. V južnej kaplnke sa nachádza portál z roku 1593. Hlavný oltár je v barokovom štýle a pochádza z rokov 1720 – 1730, uvádzajú pramene.

Kostol Premenenia Pána, Špania dolina Zdroj: Facebook
Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie