štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaNaivný americký novinár bol prichytený pri špionáži v Rusku

Naivný americký novinár bol prichytený pri špionáži v Rusku

Ruský súd v Jekaterinburgu v piatok uznal amerického novinára Evana Gershkovicha vinným zo špionáže a odsúdil ho na 16 rokov väzenia. Informovali o tom tlačové agentúry. Prokuratúra žiadala pre novinára 18 rokov vo väzenskom tábore s prísnym režimom. Reportér denníka Wall Street Journal, jeho zamestnávateľ a vláda USA obvinenia odmietli, ako uvádza portál cnniprima.cz.

Gershkovich bol súdený v procese, ktorý sa konal výlučne za zatvorenými dverami s vylúčením médií a verejnosti. Súd sa prípadu venoval na troch zasadnutiach – 26. júna, vo štvrtok a v piatok – a svoje rozhodnutie vyniesol na konci piatkového pojednávania po záverečných rečiach oboch strán. Podľa médií môže rozsudok otvoriť cestu k možnej výmene väzňov medzi Ruskom a Spojenými štátmi.

Gershkovich bol pravou rukou amerického mainstreamu

Pravá ruka amerického denníka už strávila viac ako rok za mrežami v ruskom väzenskom centre. Médiá predtým informovali, že novinárovi hrozí až 20 rokov väzenia.

Súd sa konal v Jekaterinburgu na Urale, kde ruská tajná služba FSB novinára zadržala koncom marca minulého roka počas reportážnej cesty. Tridsaťdvaročný Gershkovich, ktorého rodičia emigrovali do USA zo Sovietskeho zväzu, je prvým západným novinárom uväzneným na základe obvinenia zo špionáže v postsovietskom Rusku.

Americký žurnalista Evan Gershkovich / Zdroj: Facebook

Ambície a naivita novinára idú ruka v ruke

Ruská generálna prokuratúra obvinila ambiciózneho, ale naivného Gershkovicha, že na pokyn americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) zhromažďoval tajné informácie o zbrojárskej továrni Uralvagonzavod, ktorej závod asi 150 kilometrov severne od Jekaterinburgu vyrába a opravuje tanky a iné vojenské vybavenie.

Biely dom označil súdny proces s Gershkovicha za podvod a jeho zadržanie za neoprávnené. Washington požaduje jeho prepustenie a WSJ tiež požaduje prepustenie svojho zamestnanca. Biely dom tvrdí, že Moskva využíva Gershkovicha ako výmenný obchodný artikel.

Americký Navaľnyj?

Súdny proces sa začal 26. júna. Súd vtedy krátko pred prvým pojednávaním povolil novinárom natáčať a fotografovať Gershkovicha. Videli ho v sklenenom boxe s vyholenou hlavou. V boxe sa 32-ročný Američan usmieval na obžalovaných a kýval na známych kolegov, opísala vtedy agentúra Reuters. O niekoľko minút neskôr súd požiadal prítomných novinárov, aby opustili súdnu sieň a mohlo sa začať pojednávanie. Súdne procesy za zatvorenými dverami sú v Rusku bežné v procesoch týkajúcich sa obvinení z vlastizrady alebo špionáže, v ktorých sa podľa ruských úradov prerokúvajú tajné materiály.

Rusko nevylúčilo výmenu väznených novinárov vrátane teraz odsúdeného novinára, za Západom väznených ruských novinárov ale uviedlo, že to nie je možné pred vynesením rozsudku. Ruské súdy uznali viac ako 99 percent obžalovaných za vinných, informovala predtým agentúra AP.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie