štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaViktor Orbán varuje vojna na Ukrajine môže eskalovať

Viktor Orbán varuje vojna na Ukrajine môže eskalovať

Maďarský premiér Viktor Orbán zverejnil správu pre lídrov Európskej únie, v ktorej varuje pred hroziacou eskaláciou konfliktu na Ukrajine. Pôvodne bola správa určená končiacemu šéfovi Rady Európy Charlesovi Michelovi. Orbán v nej popisuje svoje dojmy z nedávnych stretnutí so Volodymyrom Zelenským, Vladimirom Putinom, Si Ťin-pchingom, Recepom Tayyip Erdoganom a Donaldom Trumpom.

„Všeobecne platí, že intenzita vojenského konfliktu v blízkej budúcnosti radikálne eskaluje,“ napísal Orbán a zdôraznil, že ani Rusko ani Ukrajina v blízkej budúcnosti mierové rozhovory viesť neplánujú.

„Osobne som bol svedkom toho, že bojujúce strany sú odhodlané hlbšie sa zapojiť do konfliktu a ani jedna z nich by nechcela podniknúť iniciatívy na prímerie alebo mierové rokovania,“ napísal. Na sociálnej sieti X tiež zverejnil video, v ktorom tvrdil, že „nie je možné nájsť riešenie na bojisku“, a varoval, že bez prímeria zomrú tisíce nevinných ľudí.

„Riešenie nie je na bojisku, riešenie je na rokovacom stole. Prímerie, rokovací stôl, o tom sa ich snažím presvedčiť. Ale viete, chce to čas,” povedal Orbán. Svoj vplyv na presadzovanie mierových rozhovorov môžu využiť ako EÚ, tak Spojené štáty, ale aj Čína môžu využiť svoj vplyv na presadzovanie mierových rozhovorov, hovorí Orbán.

Turecko, dôležitý regionálny hráč, je od začiatku vojny jediným úspešným sprostredkovateľom medzi Ukrajinou a Ruskom a malo by sa o ňom tiež uvažovať.

Čína uprednostňuje prímerie a mierové rozhovory, ale zatiaľ nebude hrať aktívnu úlohu, pretože šance na úspech sú nízke.

V USA všetku pozornosť národa pohltia novembrové voľby, hovorí Orbán.

V prípade víťazstva Trumpa budú USA okamžite presadzovať mier a Donald Trump, ktorý momentálne vedie v prieskume, má na to „podrobné a dobre podložené plány“, hovorí.

Novembrové víťazstvo Donalda Trumpa by znamenalo, že „pomer finančnej záťaže medzi USA a EÚ sa výrazne zmení v neprospech EÚ, pokiaľ ide o finančnú podporu Ukrajiny,“ hovorí Orbán.

EÚ nasledovala americkú „provojnovú politiku“ počas Bidenovej vlády a nemá „suverénnu a nezávislú európsku stratégiu alebo politický akčný plán“, varuje Orbán.

EÚ by mala „začať novú kapitolu“ a „mohla by sa snažiť znížiť napätie a/alebo vytvoriť podmienky na dočasné prímerie a/alebo začať mierové rokovania,“ hovorí.

Maďarský premiér tiež navrhuje začatie rozhovorov s Čínou o novej mierovej konferencii a opätovné otvorenie priamych liniek diplomatickej komunikácie s Ruskom.

Okrem toho navrhuje, aby EÚ začala koordinovanú politickú ofenzívu voči globálnemu juhu, pričom konštatuje, že transatlantické spoločenstvo je teraz globálne izolované.

Účastníci tiež diskutovali o vytvorení autonómnejšej európskej politiky na štvrtom samite Európskeho politického spoločenstva (EPC), ktorý sa konal 18. júla na zámku Blenheim neďaleko Oxfordu vo Veľkej Británii.

EPC, ktorú v roku 2022 založil francúzsky prezident Emmanuel Macron, je medzivládnym fórom na podporu strategického dialógu o budúcnosti Európy.

„Podstatou našej koncepcie, ktorá sa líši od oficiálnej koncepcie, je, že Európska únia by nemala kopírovať zahraničnú politiku amerických demokratov, ale mala by mať vlastný európsky prístup v duchu strategickej autonómie – a to neustále presadzujeme,“ povedal Orbán 18. júla.

Orbán vo svojom prejave v Európskom parlamente neoslovil verejné karhanie predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej na jeho samozvanú mierovú misiu. Von der Leyen nazvala Orbána „upokojovačom“ vo svojom prejave k poslancom EP. Orbán však tvrdil, že robí pokroky. „Nie je to ľahké, keď je protivietor, ale zatiaľ sme urobili všetky kroky podľa plánu,“ povedal. Keď sa objavili správy o jeho ceste, lídri EÚ rýchlo zdôraznili, že maďarský premiér nemá zákonný mandát na to, aby sa v mene EÚ zaoberal Ruskom.

Lídri EÚ potvrdili, že EÚ stojí priamo na strane Ukrajiny.

Neskôr sa Európska komisia a niektoré členské štáty rozhodli bojkotovať zvyšok polročného maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie.

Ukrajinský prezident Volodmyr Zelenskyj v EPC povedal, že „v Európe existuje jednota vďaka spoločnému pôsobeniu, čo znamená, že Putin minul svoje primárne ciele… Toto je naša výhoda, ale výhodou zostáva len dovtedy, kým budeme jednotní“.

Varoval, že Putin sa môže pokúsiť priblížiť k jednotlivým členským štátom, „pokúšajúc sa vás pokúšať alebo tlačiť na to, aby ste vás vydierali, aby jeden z vás zradil ostatných“

„Ak sa niekto v Európe pokúsi vyriešiť problémy za našimi chrbtom alebo dokonca na úkor niekoho iného, ​​ak si niekto chce urobiť nejaké výlety do hlavného mesta vojny, aby sa porozprával – a možno sľúbil niečo proti našim spoločným záujmom alebo na úkor Ukrajina alebo iné krajiny – prečo by sme mali uvažovať o takejto osobe?

„EÚ môže tiež riešiť všetky ich problémy bez tohto jediného jednotlivca.“

Zelenskyj povedal, že mier možno dosiahnuť, hoci kolektívnou silou a bitím agresora.

Spomenul mierové summity, z ktorých prvý zorganizovalo Švajčiarsko v júni, a hovorí, že pripravuje druhý.

Na týchto summitoch Ukrajina presadzovala mierový vzorec, ktorý predpokladá „zabránenie ekocíde na Ukrajine, potrestanie osôb zodpovedných za vojnové zločiny, stiahnutie všetkých ruských jednotiek z územia Ukrajiny, obnovenie územnej celistvosti Ukrajiny a prepustenie všetkých vojnových zajatcov a zajatcov. deportovaní. Návrhy tiež vyzývajú na zabezpečenie energetickej bezpečnosti, potravinovej bezpečnosti a jadrovej bezpečnosti.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie