štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityVyplaz na mňa jazyk!

Vyplaz na mňa jazyk!

Keď vás niekto, kto sa vyzná v čínskej medicíne požiada, aby ste na neho vyplazili jazyk, nechce od vás nič nevhodné. Pokojne to urobte – v čínskej medicíne je jazyk užitočným diagnostickým nástrojom. Táto metóda sa využívala hlavne v časoch, kedy si medicína nemohla pacienta vyšetriť cez CT, MR, či RTG. Pre čínsku medicínu je jazyk niečo, ako diagnostická mapa vnútorných orgánov. Ak na nej odborník nájde nejaký defekt môže predpokladať, s ktorým vnútorným orgánom máte problém.

Postupnosť

Špička jazyka zodpovedá orgánom, ktoré sa nachádzajú vyššie v hrudníku: pľúcam a srdcu. Stred jazyka reprezentuje orgány, ktoré sa nachádzajú v strede trupu: pečeň, žlčník a žalúdok. Zadná časť jazyka zodpovedá orgánom ukrytým hlbšie v tele, ako sú črevá, močový mechúr a obličky.

Jedinečný orgán

Jazyk je jedinečný orgán. Nie je to celkom vnútorný orgán, ale ani úplne vonkajší. Stopy na jazyku sú zvyčajne slabé a netrénované oko ich ľahko prehliadne. Existujú však aj extrémne prípady, keď si zmeny nemožno nevšimnúť.

Zdroj: EpochTimes

Farba jazyka

Známkou dobrého krvného obehu je ružovkastý jazyk. Obmedzená cirkulácia sa prejaví purpurovejším odtieňom.

Bledý jazyk je znakom krvných problémov, napríklad chudokrvnosti.

Ak je naopak jazyk příliš červený, môže to znamenať horúčku alebo vysoký krvný tlak. Pokiaľ je jazyk príliš červený v určitých oblastiach, znamená to vnútorné teplo v príslušnom orgáne. Napríklad červená špička jazyka môže byť znakom infekcie v pľúcach alebo „srdcového ohňa“ (xin huo), stavu charakterizovaného úzkosťou a nespavosťou.

Okrem toho sa na jazyku môžu na rôznych miestach vyskytovať rôzne farebné škvrny a bodky.

Povlak na jazyku

Určitý povlak na jazyku je považovaný za normálny a je znakom dobrého trávenia.

Hrubý, mastný alebo žltý povlak môže byť znakom nerovnováhy v tele.

Pokiaľ má niekto veľa hlienov pri upchatom nose alebo kašli, ak sa pozriete na povlak jazyka u týchto ľudí, je hustejší a hrubší. Alebo môže byť lepkavý, a to svedčí o tom, že sa v tele zhromažďujú tieto nadbytočné tekutiny.

Zdroj: Pixabay

Ryhy v jazyku a ďalšie poznávacie znaky

Okrem farby a povlaku možno z jazyka vypozorovať aj ďalšie znaky, ako sú ryhy, opuch, škvrny alebo chvenie. Jazyk s odtlačkami zubov po okrajoch poukazuje na zadržiavanie tekutín. Tieto ryhy sa objavujú preto, lebo jazyk opúcha a tlačí na zuby.

U niektorých ľudí sa objavuje aj roztrasený jazyk. Bez ohľadu na to, ako veľmi sa snažia, jazyk sa neukľudní. To je v čínskej medicíne príznakom tzv. vnútorného vetra.

„Keď máte ochorenie, ako je skleróza multiplex alebo Parkinsonova choroba, pri ktorom dochádza k chveniu, uvidíte, že aj samotný jazyk sa chveje a trasie. Je to znak toho, že ide o neurologické problémy a chýba správna motorická kontrola,“ hovorí pre EpochTimes profesor Baker.

Zároveň upozorňuje, že chvenie jazyka sa niekedy môže objaviť ako indikátor blížiaceho sa problému, napríklad pred mozgovou príhodou.

Na vyšetrenie jazyka je potrebné dobré svetlo a jazyk musí byť čistý. Diagnostika nebude môcť byť presná, ak pacient predtým zjedol hrsť lentiliek alebo červenej repy. Aj káva spôsobuje zožltnutie povlaku a sú aj iné potraviny a lieky, ktoré môžu dočasne zmeniť farbu jazyka.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie