štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityZle spávate? Nie všetky "zaručené" rady sú pravdivé

Zle spávate? Nie všetky „zaručené“ rady sú pravdivé

Úzkosť, strach, prepracovanosť alebo „len“ partnerovo chrápanie – dôvodov, prečo človek večer nemôže zaspať, existuje mnoho. Ktoré pravidlá vzťahujúce sa na spánok má zmysel nasledovať a na ktoré je lepšie zabudnúť? Zoznámte sa s najčastejšími mýtmi.

Mnohé z nich ste už určite počuli a niektorým možno aj vy sami veríte Takže – musí byť v spálni tma? Naozaj večerný šport podporuje spánok? Fakt potrebujeme osem hodín spánku? Potrebujeme počas víkendu „dospať“ týždeň? Spí sa lepšie vo dvojici a pomáha počítanie ovečiek? Spí sa lepšie pri otvorenom okne a po poháriku?

V spálni musí byť tma

Hormón spánku melatonín sa tvorí najmä v tme, z toho dôvodu by v spálni nemalo byť svetlo. Na to, aby ste zaspali, však nemusí miestnosť pohltiť čiernočierna tma. Presvitajúce závesy alebo žiariace čísla budíka preto obvykle s vašou nespavosťou nesúvisia, ale v rámci vylúčenia všetkých príčin skúste zdroje svetla čo najviac eliminovať.

Zdroj: Pixabay

Večerné športovanie podporuje spánok

Naopak! Po šiestej večernej by ste sa mali prestať fyzicky namáhať, pretože telo zostáva v móde vysokého výkonu ešte niekoľko hodín po športovej aktivite. Pred 18. hodinou sa naopak intenzívny pohyb odporúča, pretože pomáha uvoľniť napätie nazhromaždené v priebehu dňa. Tip na dlhé zimné večery strávené na pohovke? Striedavé zatínanie a následné uvoľňovanie svalov na chodidlách, nohách a rukách.

Človek by mal spať najmenej 8 hodín

To, koľko hodín by ste mali spať, je podmienené geneticky a líši sa v závislosti na osobnom nastavení – niektorí ľudia sú spáči, zatiaľ čo iným postačí len niekoľko hodín spánku denne. Každý by preto mal rešpektovať svoje osobné potreby a prispôsobiť im čo najlepšie svoj životný rytmus tak, aby mohol v posteli stráviť zodpovedajúce množstvo času.

Cez víkend je potrebné dospávať

To nie je ani trochu dobrý nápad – oveľa lepšie je držať sa obvyklého rytmu a nechodiť spať príliš neskoro. V opačnom prípade si totiž narušíte spánkový rytmus. To vedie k tomu, že v nedeľu večer nemôžete zaspať a v pondelok sa potom cítite, akoby vás niekto prešiel parným valcom.

V páre sa spí lepšie ako osamote

Akokoľvek to znie lákavo, nie je to pravda. Podľa niekoľkých štúdií sa predovšetkým ženy vyspia lepšie, ak sú v posteli samé. Majú totiž vo zvyku zaznamenávať každý partnerov pohyb, a mnohokrát ich zobudí aj to, keď sa muž v spánku otočí. Úlohu hrajú aj rozdielne návyky – jeden sa lepšie vyspí s otvoreným oknom, zatiaľ čo druhý potrebuje na spánok teplo a absolútne ticho. Pokiaľ je to reálne, doprajte si oddelené spálne.

Počítanie ovečiek pomáha so zaspávaním

Nie je tomu tak, britská štúdia naopak dospela k záveru, že väčšina ľudí vníma počítanie zvieratiek ako stresujúce, a vo výsledku preto zaspí neskôr. Oveľa lepšie je predstavovať si pred spaním upokojujúcu scenériu, napríklad šumenie mora na vysnívanej pláži.

Zdroj: Pixabay

V noci by malo byť otvorené okno

Táto rada je čiastočne správna. Vetranie počas horúcej letnej noci môže mať pozitívny efekt a podporiť zdravý spánok. V zime by ste však mali vetrať iba krátko, aby ste neprechladli a neochoreli. Optimálna teplota v spálni sa pohybuje medzi 15 a 19 stupňami. Pri týchto teplotách naša myseľ najľahšie „vypne“ a dopraje si prestávku.

Pohárik pred spaním dokáže zázraky

Večerný pohár červeného vína alebo piva síce človeku pomôže k tomu, aby sa ľahšie naladil na vlnu relaxácie, ale dobrý spánok nezaručí. Alkohol má totiž tlmiaci účinok na centrálny nervový systém, čo narúša normálny proces spánku aj jeho prirodzené fázy. So stratou alkoholovej „hladinky“ sa človek navyše často prebudí už po troch alebo štyroch hodinách a ťažko znovu zaspáva. Pivo okrem iného pôsobí močopudne, takže musíte v noci častejšie na toaletu.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie