štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityZaženú hlad a vás "neuvaria": 5x studené polievky

Zaženú hlad a vás „neuvaria“: 5x studené polievky

Leto podľa meteorológov vraj ešte nepovedalo posledné slovo a my v redakcii nepoznáme nikoho, kto by sa pri teplote okolo 35°C rád motal pri horúcich hrncoch. Lenže – jesť treba, však. Niekomu stačí hodiť do seba pár plátkov syra s ovocím, iný sa potrebuje „normálne“ najesť a vtedy prichádza chvíľa pre studené polievky.

Poďme si spolu pripraviť gaspačo z juhozápadu Európy, ruskú okrošku, tarator z Bulharska, ochutnáme spolu krémovú hruškovú so syrovými tyčinkami a tiež chutnú mrkvovo paradajkovú polievku. Výhodou týchto polievok je fakt, že sa zo surovín nevytrácajú vitamíny, keďže sa nijako tepelne neupravujú.

Gaspačo

Na 5 porcií potrebujeme: 4 stredne veľké paradajky; 3 stredné uhorky, 1 červená paprika, ¼ cibule, dva strúčiky cesnaku, 1 dl olivového oleja, soľ podľa chuti.

Umyjeme zeleninu. Z papriky zrežeme semienka a žily, z uhoriek konce a aj s paradajkami nakrájame na stredne veľké kúsky.
Nalejte olej do mixéra; hneď pridáme soľ, cibuľu, cesnak a prešľaháme. Do vzniknutej hmoty postupne pridávame uhorky, papriku, paradajky (poradie je potrebné dodržať, od tvrdších potravín po mäkké).
Všetko nalejte do hrnca alebo misky, dobre premiešajte, ochuťte soľou. Vložte do chladničky a vychlaďte.
Čas prípravy: 20 minút

Okroška

Potrebujeme: Kvas – 1 l; kefír – 1 l; varené vajce – 5 ks; uhorka – 4 ks; klobása – 400 g; kôpor – 30 g; petržlen – 30 g; zelená cibuľa – 70 g; varené zemiaky – 7 ks; strúhaný chren – 2 – 3 lyžičky; soľ a kyslá smotana podľa chuti

Namiesto kvasu môžete použiť sódu bikarbonu a klobása sa dá nahradiť aj vareným mäsom.
Čas prípravy: 35 minút

Tarator

Na štyri porcie potrebujeme: jednu dlhú uhorku/šalátovku; po dva hrnčeky kefíru a perlivej stolovej vody; 2 PL oleja; zväzok kôpru; 3-4 strúčiky cesnaku; soľ; opekané píniové oriešky

Uhorku nastrúhame a „vyžmýkame“ od šťavy.
Cesnak prelisujeme pridáme soľ, korenie, olej a spolu dobre premiešame.
Kefír rozšľaháme s minerálkou, pridáme vyžmýkané uhorky a cesnakový dresing, nadrobno nasekaný kôpor.
Premiešame a dáme do chladničky aspoň na 2 hodiny.
Píniové oriešky opražíme na suchej panvici a posypeme nimi každú porciu studeného taratoru.
Čas prípravy: 10 minút.

Krémová hrušková so syrovými tyčinkami

Na štyri porcie potrebujeme: 6 stredne veľkých hrušiek; 4 hrnčeky hruškovej šťavy; 10 PL smotany
Na tyčinky: 200 g parmezánu;  300 g polohrubej múky; 2 vajcia; 5-6 PL vody; soľ, korenie

Polievku začneme variť deň vopred. Hrušky ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na malé kúsky. Zalejeme hruškovou šťavou a varíme do mäkka. Zvyčajne to trvá 20-25 minút. Potom hrušky ochladíme priamo vo „vývare“ a dáme do chladničky aspoň na 6 hodín.
Nasledujúce ráno rozmixujte na pyré a prepasírujte ho cez sitko. Pridajte 5 lyžíc smotany, premiešame a polievka je hotová.

Pripravíme si syrové tyčinky. Na cesto preosejeme múku, pridáme soľ, korenie, zmiešame s najemno nastrúhaným parmezánom. Pridajte vajíčko a začnite miesiť cesto, pričom po lyžiciach opatrne pridávajte ľadovú vodu. Voda by mala byť veľmi studená. Cesto zvinieme do žemle, zabalíme do potravinovej fólie a necháme 20-25 minút odpočívať v chladničke.
Cesto vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm a nakrájame pásiky široké 1,5 cm.
Na výrobu syrových špirál budeme potrebovať nenatreté varešky s dlhými okrúhlymi rúčkami. Dôkladne ich umyjeme, osušíme a rúčky posypeme múkou. Pásiky cesta na ne navinieme do špirál, pričom medzi pásikmi necháme malú medzeru. Poukladáme na plech vystlaný alobalom. Pečieme pri 200 stupňoch 12-15 minút, do zlatova.
Opatrne vyberieme a do polievky dáme až pred podávaním.

Mrkvovo paradajková polievka

Potrebujeme: 4 paradajky; 2 veľké mrkvy; jedno jablko; 1 PL oleja; 8 dl vody; 2 čajové lyžičky sezamu; koreniny podľa chuti.

Umyté paradajky, očistenú mrkvu a olúpané, očistené jablká nakrájame na drobno (mrkvu nastrúhame na hrubom strúhadle). Pridáme olej a rozmixujeme, postupne pridávame vodu a stále mixujeme až do konzistencie pyré.
Na hotovú porciu pridáme trošku sezamu.

Zdroj: www.povarenok.ru

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie