streda, 18 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaUKRAJINCI KUJÚ TAJNE PIKLE. TOTO SA NEROBÍ, ODKAZUJÚ USA!

UKRAJINCI KUJÚ TAJNE PIKLE. TOTO SA NEROBÍ, ODKAZUJÚ USA!

Ukrajinci mali podľa informácii od amerických predstaviteľov pre denník The New York Times plánovať bez vedomia USA tajnú operáciu proti Rusku, ktorá znepokojila ruského ministra obrany Andreja Belousova natoľko, že sa kvôli nej rozhodol v polovici júla zavolať do Pentagonu. Po hovore Belousova s jeho americkým náprotivkom Lloydom Austinom sa potom malo znepokojenie preniesť i do USA, informujú parlamentnelisty.cz.

„Pokiaľ uvažujete o tom, že niečo také urobíte, nerobte to!“ apelujú podľa informácií denníka následne Američania na Kyjev, konajúci absolútne amatérsky a bezhlavo.

The New York Times k rozhovoru medzi americkým ministrom obrany Lloydom Austinom s Andrejom Belousovom z polovice júla, u ktorého sa Pentagon podelil iba o potvrdenie informácie, že prebehol a že Austin zdôraznil, že je dôležité udržovať komunikačné linky uprostred pokračujúceho konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou – píše, že tento telefonát inicioval Belousov, čo nie je práve obvyklé.

Od začiatku ruskej operácie na Ukrajine Austin telefonicky podľa dostupných informácií s ruským ministrom obrany, ktorým bol do májového príchodu Belousova do funkcie Sergej Šojgu, hovoril iba päťkrát. A takmer vždy sa tak malo konať z iniciatívy Pentagonu v snahe zabránenia eskalácie konfliktu. Z Ruska do tej chvíle o konzultácii s americkou stranou záujem nevyplýval.

Malý ukrajinský šašo sa rozhodol sám hrať veľké divadlo

Zmena však prišla 12. júla, keď sa podľa denníka Belousov rozhodol do USA zavolať, aby Američanom poslal varovanie. „Ako uviedli dvaja americkí predstavitelia a ďalší úradník, ktorý bol o hovore informovaný: Rusi zistili, že sa pripravuje ukrajinská tajná operácia proti Rusku, ktorá mala mať podľa nich požehnanie od Američanov,“ uvádza The New York Times s tým, že by uvedená operácia mala potenciál zvýšiť napätie medzi Moskvou a Washingtonom.

Plán Ukrajincov však v skutočnosti, podľa informácií od oboch amerických prestaviteľov pre denník, Američana sami nepoznali a bolo pre nich nemilým prekvapením.

Kyjev dostal z Washingtonu po prstoch

Americkí diplomati, ktorí s novinármi hovorili pod podmienkou zachovania anonymity, tiež podľa The New York Times uviedli, že informácie od Belousova boli natoľko závažné, že po ich získaní Američanom obratom volali do Kyjeva a Ukrajincom jasne vysvetlili, že pokiaľ o podobnej akcii uvažujú, mali by od nej upustiť. „Pokiaľ uvatujete o tom, že niečo také urobíte, nepokúšajte sa o to,“ cituje ich slová The New York Times.

Navzdory hlbokej závislosti Ukrajiny na vojenskej, spravodajskej a diplomatickej podpory zo strany USA (a v podstate celého sveta) nie sú ukrajinskí predstavitelia podľa denníka voči svojim americkým náprotivkom vždy transparentní, pokiaľ ide o ich vojenské operácie. Denník uvádza, že ukrajinské operácie proti ruským cieľom za nepriateľskou líniou „frustrujú amerických predstaviteľov, ktorí sa domnievajú, že merateľne nezlepšili pozíciu Ukrajiny na bojisku, ale že sa hrozia odcudzením európskym spojencom a rozšíreniu vojny.“

Modro-žltí divosi si zahrávajú s ohňom

Ukrajina hazarduje. Sama so sebou Ukrajina môže prísť svojimi krokmi k sebazáhube, pretože USA konajú racionálne a pragmaticky. Nemajú záujem na globálnom nukleárnom konflikte, no iracionálne konanie ukrajinských treťoradých divochov nevedie k ničomu, čo by prospelo vzťahom medzi relevantnými svetovými mocnosťami.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie