štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKomentáreEurópa, vzchop sa, varuje Petr Drulák. USA nám zadok nezachránia

Európa, vzchop sa, varuje Petr Drulák. USA nám zadok nezachránia

Bývalý diplomat, profesor Petr Drulák v rozhovore pre YouTube Zákony bohatstva hovoril o tom, ako vníma udalosti okolo prezidentských volieb v USA. Že v situácii, v ktorej sa dnes nachádzame, predstavuje republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump určitú nádej.

„Ak chceme, aby sa nezmyselný masaker na Ukrajine skončil, ktokoľvek iný ako demokrat je určitou nádejou,“ povedal bývalý veľvyslanec. Zásadnou otázkou podľa neho je, či si Trump dokáže poradiť s fenoménom „deep state“. Ako Európania sa musíme od upadajúceho amerického impéria čo najskôr oddeliť, píšu parlamentilisty.cz.

Rozhovor sa uskutočnil ešte pred tým, ako kampaň pred novembrovými prezidentskými voľbami v USA prešla otrasmi, keď sa prezident Joe Biden pod tlakom svojich straníckych kolegov z Demokratickej strany necelé štyri mesiace pred voľbami vzdal svojej kandidatúry a podporil v boji o Biely dom svoju viceprezidentskú protikandidátku Kamalu Harrisovú.

Teraz je blízko k nominácii na prezidentku a v priebehu niekoľkých hodín sa za ňu postavili demokrati z celých USA vrátane niektorých politikov, ktorí sa sami spomínali ako potenciálni kandidáti.

Petr Drulák komentuje situáciu okolo prezidentských volieb v USA / Zdroj: Youtube

Biden je skrátka zombie

Drulák sa vyjadril na adresu Bidena: „Máme tu človeka, ktorý sedí v Bielom dome a nemôžeme si byť istí, do akej miery si uvedomuje, že sedí v Bielom dome. To je Joe Biden.“ A dodal, že už teraz jeho priaznivci čoraz viac prejavujú obavy o jeho schopnosť vnímať svet a prijímať rozhodnutia. „Je znepokojujúce, že takýto človek je jedným z najvplyvnejších mužov na planéte,“ dodal na adresu súčasného prezidenta USA.

Trump je temperamentný, ale vie narátať viac ako do päť

Republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa naopak označil za politika, ktorý sa vypracoval sám. „V situácii, v ktorej sa dnes nachádzame, možno predstavuje určitú nádej. Pre mňa je základnou otázkou vojna na Ukrajine. Ak chceme, aby sa ten nezmyselný masaker skončil, ktokoľvek iný ako demokrat je určitou nádejou. Ktokoľvek z demokratickej mašinérie nastúpi – pretože verím, že na poslednú chvíľu stiahne svoju tvár – by znamenal pokračovanie nezmyselného masakru,“ pokračoval Drulák a dodal, že Trump je nádejou na zmenu.

Kto je vinný za krviprelievanie na Ukrajine

„Toto je pre mňa kľúčový moment, cez túto prizmu sa pozerám na americké voľby – ukončenie nezmyslu na Ukrajine, ktorý vyprovokovali Američania. Rusi síce začali inváziu, ale nebola nevyprovokovaná. Američania patria medzi hlavných podnecovateľov tohto šialenstva. V momente, keď sa v USA zmení vláda, je šanca, že sa to skončí,“ povedal Drulák pre Zákony bohatstva.

Trumpovi nemôžeme uprieť impulzívnosť

Upozornil tiež, že Trump je nepredvídateľný a v jeho okolí sú ľudia, ktorí by najradšej pokračovali vo vojne na Ukrajine, napríklad Nikki Haleyová. A to je podľa neho znepokojujúce. „Musíme si položiť otázku, či bude Trump schopný zvládnuť ‚deep state‘, ktorý nezvládol v predchádzajúcom funkčnom období a ktorý systematicky ničil.“ Z tohto hľadiska považuje za veľmi optimistické, koho si vybral za svojho kandidáta na viceprezidenta. Je ním republikánsky senátor J. D. Vance. Má vyhranené názory na Ukrajinu v tom zmysle, že vojnu treba ukončiť.

Biden si odkrojil príliš veľký krajec chleba

Drulák si myslí, že prvú televíznu debatu, v ktorej Biden prehral s Trumpom, zorganizovali Bidenovi oponenti. „Nerozumiem, prečo Biden súhlasil s debatou. Prezidentské debaty sa vždy konali na konci prezidentskej kampane. Táto debata sa uskutočnila pred nomináciami. Bolo jasné, že Biden v nej nemôže uspieť, že na to nemá. Prečo bola debata zorganizovaná, kto ju zorganizoval? Zdá sa mi, že debatu zorganizovali Bidenovi protivníci. S cieľom vyvinúť tlak na Bidena, aby bol vymenený. Mám pocit, že sa tu hrá vyššia hra.“ Profesor si myslí, že išlo o operáciu s cieľom nahradiť Bidena, ktorý vo voľbách nemal šancu.

Bol atentát na Trumpa zinscenovaný? Kto by obetoval svoj život?

Petr Drulák sa zamyslel aj nad nedávnym neúspešným atentátom na Donalda Trumpa. Prikláňa sa k verzii, že išlo o zlyhanie bezpečnostného aparátu, nevylučuje však, že ho zorganizovali bezpečnostné zložky. „Je tu aj otázka, ako sa to vôbec mohlo stať. Najmiernejšou hypotézou je kolosálne zlyhanie takzvanej tajnej služby, bezpečnostných zložiek. To si vyžaduje vysvetlenie. Druhou hypotézou je, že to zorganizovala nejaká časť bezpečnostného aparátu, čo tiež nemožno vylúčiť.“

Nalejme si čistého vína

„Máloktorý politik by dokázal zinscenovať takýto čin, ak by ho mal pod kontrolou, ale v tomto prípade si to ťažko viem predstaviť. Napríklad Fico bol takmer zavraždený. V prípade Trumpa by to znamenalo spoluúčasť ochrannej služby. Hypotéza, že by to Trump zinscenoval sám, je pre mňa veľmi nepravdepodobná,“ povedal Drulák.

Môže naozaj neúspešný pokus o atentát prispieť k Trumpovmu volebnému víťazstvu? „Je to vec, ktorá mu určite pomôže. Rýchly sled udalostí ukazuje Trumpa ako človeka, ktorý sa nebojí a ktorý je v dobrej fyzickej kondícii. Nerozumiem tomu, že po tom, čo Trumpa postrelili do ucha, ochranka na neho neľahla, ale ešte ho nechala vstať, keď nevedela, či bol strelec zlikvidovaný, alebo či je tam ďalší. Je tu toľko nepochopiteľných vecí, toľko otáznikov. Z politického hľadiska by malo byť prekvapujúce, ak to Trumpovi nepomôže,“ poznamenal Drulák.

Človek by mal byť zdravo skeptický

„Ak vyhrá Donald Trump, tak k tomu môžeme pristupovať s miernym optimizmom, čo sa týka Ukrajiny. Jeho zahraničnopolitické predstavy o Blízkom východe, o Číne sú vlastne rovnako nebezpečné ako Bidenove predstavy o Ukrajine a východnej Európe. Nečaká nás nič dobré. Ako Európania sa musíme čo najskôr oddeliť od upadajúceho amerického impéria,“ uzavrel profesor Petr Drulák.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie