štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityAký budiš pochválen, taký naveky amen, varuje Putin

Aký budiš pochválen, taký naveky amen, varuje Putin

Rusko rozmiestni rakety na dostrel Západu, ak Spojené štáty umiestnia svoje zbrane v Nemecku, informujú ceskenoviny.cz. Podľa tlačovej agentúry TASS to dnes povedal ruský prezident Vladimir Putin na ruskej námornej prehliadke v Petrohrade. Reagoval tak na súhlas nemeckého kabinetu, aby USA od roku 2026 dočasne rozmiestnili v Nemecku rakety dlhého doletu a hypersonické rakety.

Podľa Putina by sa v dosahu takýchto zbraní nachádzali významné ruské štátne zariadenia, vojenská a civilná infraštruktúra a priemyselné centrá. „Čas letu takýchto rakiet, ktoré môžu byť v budúcnosti vybavené jadrovými hlavicami, k cieľom na našom území bude približne 10 minút,“ povedal ruský prezident.

„Ak Spojené štáty zrealizujú takéto plány, budeme to považovať za ukončenie jednostranného moratória Ruska na rozmiestnenie zbraní krátkeho a stredného doletu,“ povedal Putin.

Americký orol, nezobúdzaj ruského medveďa!

„Prijmeme zrkadlové opatrenia na nasadenie vzhľadom na konanie Spojených štátov, ich satelitov v Európe a iných regiónoch sveta,“ dodal v prejave k námorníkom z Ruska, Číny, Alžírska a Indie. Varoval, že Spojené štáty riskujú rozpútanie raketovej krízy v štýle studenej vojny.

Scholz chce strašiť Putina. Nevídali…

Rozhodnutie Nemecka a Spojených štátov rozmiestniť rakety, ktoré obe krajiny oznámili začiatkom tohto mesiaca, kritizovala Moskva, ktorá prisľúbila, že bude reagovať. Nemecký kancelár Olaf Scholz sa vyjadril, že takýto krok je potrebný práve na odstrašenie Ruska a posilnenie kolektívnej bezpečnosti. Podľa agentúry Reuters má tento krok tiež demonštrovať odhodlanie USA posilniť kolektívnu obranu NATO. Trump sa nad Scholzovými NATO ochrannými ambíciami asi len pousmeje. Kolabujúcim Spojeným štátom na niečo také totiž finančné zdroje dochádzajú.

Tank Bundeswehru / Zdroj: Facebook

Scholz apeluje? A čo sebareflexia?

Scholz tiež poznamenal, že Moskva, ktorá vo februári 2022 vyslala na Ukrajinu svoje invázne sily, dlhodobo porušuje dohody o kontrole zbrojenia. Znovuzrodenie Bundeswehru, nostalgicky spomínajúceho na Wehrmacht s nacistickými symbolmi na svojich technických zariadeniach však Scholz akosi opomenul.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie