štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityČakáte prírastok? Toto potrebujete vedieť

Čakáte prírastok? Toto potrebujete vedieť

Tehotenstvo je v živote ženy výnimočným obdobím a hoci sa nás mnohí snažia presvedčiť, že život dieťaťa sa začína až pôrodom, veľmi dôležitý pre život je aj vývin plodu, dieťaťa počas jeho „pobytu“ u mamičky. Aby dostalo dieťa zdravý základ a aby sa správne vyvíjalo, obaja potrebujú nie len vyváženú stravu, ale aj zdravé životné návyky. Aby celé tehotenstvo prebehlo pre matku aj jej dieťa bez komplikácií, je dobré si už na začiatku osvojiť niektoré jednoduché zásady, ktoré vás týmto požehnaným obdobím bezpečne prevedú.

„Strava má zásadný vplyv na plod a to, ako sa my (matky) cítime. Telo najskôr poskytne výživu bábätku, potom až matke. Ak telu nedodáme to, čo potrebuje, môže nastať rednutie kostí alebo úbytku svalovej hmoty,“ dodáva Tereza Škraňková, poradkyňa pre budúce mamičky.

Spánok

Vytváranie nového života spotrebuje veľa energie, preto je v tomto období nesmierne dôležité, aby si telo každý deň odpočinulo a obnovilo sa. Dostatočný spánok je zásadný pre posilnenie imunitných funkcií, ktoré sú počas tehotenstva oslabené.

Nedostatok odpočinku a spánku môže viesť k zvýšeným tehotenským rizikám, ako je cukrovka, preeklampsia a vysoký krvný tlak. Preto spánok nepodceňujte a bežte si radšej skôr ľahnúť alebo si zdriemnite aj počas dňa.

Aby bol váš spánok kvalitný, dodržujte tieto jednoduché pravidlá:

  • Pravidelný spánkový režim
  • Nepoužívajte v spálni televíziu ani počítač
  • Vetrajte a udržujte v spálni nižšiu teplotu
  • Nejedzte pred spaním ťažké jedlá
  • Pripravte telo na spánok meditačným cvičením
Zdroj: Pixabay

Vyvážená strava

Ďalším z dôležitých pilierov na zdravé tehotenstvo je vyvážená strava.

„V prípade stravovania je to tak, že potrebujeme ako sacharidy, bielkoviny, tak potrebujeme aj tuky. Mali by sme sa snažiť, aby tie naše hlavné jedlá boli čo najviac vyvážené. Ideálne je mať prehľad o tom, čo som zjedla. Napísať si to alebo si to napísať do tabuľky. Ak vidím, že chudnem alebo nemám energiu, tak by som mala pridať v plnohodnotnom jedle av spánku,“ hovorí pani Tereza.

Určite ste už niekedy počuli príslovie „jesť za dvoch!“ počas tehotenstva. To však neznamená, že je to voľná cesta alebo ospravedlnenie pre to, aby ste jedli, čo chcete. Všeobecným pravidlom je konzumovať zhruba 300 kalórií denne navyše. Radšej sa vyhnúť sprocesovaným potravinám, rafinovanému cukru a snažiť sa ich nahradiť ovocím, zeleninou, celozrnným potravinám a dať prednosť vareniu z kvalitných potravín ako jesť polotovary. Tento prístup môže vyriešiť aj problém s chuťami na sladké.

„Ak sa vyskytnú chute na sladké, môže to znamenať, že má telo niečoho nedostatok. Mali by sme sa potom pozrieť, čo mu dávame na raňajky, obed či večeru,“ vysvetľuje Tereza.

Proteíny alebo bielkoviny

Bielkoviny sú pre náš organizmus absolútne nevyhnutné. Napomáhajú pri raste tkanív, napomáhajú vstrebávať živiny, sú dôležité pre tvorbu svalov, bez bielkovín by nemohla fungovať imunita alebo sú súčasťou hemoglobínu, ktorý v organizme prenáša kyslík, uvádza Spoločnosť pre výživu .

Práve počas tehotenstva je nutnosť prísunu bielkovín zvýšiť. Hoci sa potreby každého jedinca líšia, je najlepšie usilovať sa o konzumáciu 80 až 120 gramov bielkovín denne. Vynikajúcimi zdrojmi bielkovín sú hovädzie, jahňacie a kuracie mäso, vajcia, jogurty a syry alebo mäso z lososa. Ak ste vegetariánka, potom mäso môžete nahradiť výrobkami zo sóje, ako je napríklad tofu. Ďalej potom šošovka, arašidové maslo, chia semienka alebo grécky jogurt.

Ďalším prínosom bielkovín spolu so zdravými tukmi, vlákninou a vyhýbaniu sa rafinovanému cukru je kontrola nad vaším hladinou cukru vo vašej krvi a vzniku cukrovky.

Zdroj: Pixabay

Pohyb a stres manažment

Každý deň si doprajte pohybu najlepšie na čerstvom vzduchu. Nielen že sa budete cítiť psychicky dobre, ale udržíte svoje telo vo fyzickej kondícii počas celého tehotenstva. Odporúčané sú prechádzky v pokojnom nenáročnom prostredí, napríklad v parku.

Zvládanie stresu je pre zdravie plodu kľúčové. Čokoľvek, čo cítite ako mamička, má vplyv na bábätko, ktoré vo vás rastie. Pokiaľ žijete v prostredí plnom stresových okamihov, prenáša sa tento stres aj na vaše dieťa.

Požiadanie o pomoc, denné cvičenie, uzemnenie, modlitba, vďačnosť, relaxačný kúpeľ, art terapia či písanie denníka sú užitočné metódy na zvládanie stresu.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie