štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaNa Križevac v Međjugorji sa nedostanete. Môže za to požiar

Na Križevac v Međjugorji sa nedostanete. Môže za to požiar

Horúčavy vládnu aj v Međjugorji, v pútnickom mieste v Bosne a Hercegovine. V ich dôsledku ešte v sobotu ráno vypukol na Križevaci (Krížovej hore) požiar. Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska informuje, že požiar sice v nedeľu ráno uhasili, no pútnici sa na horu nedostanú.

Médiá z Bosny zverejnili sériu fotografií a videí z hasenia požiaru v blízkosti kríža, ako aj z hasičských aktivít na 520 metrov vysokom vrchu. Ten je cieľom pútnikov a mnohí z nich si na ňom robia fotografie na pamiatku.

Ťažko prístupná hora

Hora je ťažko prístupná a k jej vrcholu vedie len skalnatá cesta, ktorá nie je vhodná pre hasičské mechanizmy, preto bolo hasenie požiaru  náročné. Všetko vybavenie na požiarovisko museli presunúť samotní hasiči za pomoci vrtuľníka, pričom ďalšie hasiace operácie prebiehali v okolí Mostaru.

Viac, ako storočie

„Krížová hora v Medžugorí je cieľom pútnikov z regiónu už dlho predtým, ako sa v roku 1981 objavili správy o mariánskych zjaveniach. Biely, desať metrov vysoký betónový kríž, postavili farníci v roku 1933 na pamiatku 1900. výročia Ježišovej smrti a obsahuje relikvie Kristovho kríža umiestnené v priesečníku krížových trámov. Relikvie darovala Svätá stolica,“ približuje TK KBS.

Pred festivalom

TK KBS podotýka, že v Međjugorji sa má od 1. augusta konať mládežnícky festival Mladifest, jedno z najdôležitejších podujatí roka n a tomto pútnickom mieste.

Potrvá týždeň a očakáva sa na ňom niekoľko desiatok tisíc mladýc ľudí z celej Európy a päťsto sprevádzajúcich kňazov. Záverečná bohoslužba stretnutia sa koná tradične na hore Križevac.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie