štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityBelehrad: miesto, kde sa spája slovanský svet s Balkánom

Belehrad: miesto, kde sa spája slovanský svet s Balkánom

Srbsko je Slovensku veľmi blízka krajina – sme Slovania a aj náš naturel je podobný, aj keď v Srboch sa nezaprie ich balkánsky temperament. Ten nám však nebráni navštíviť ich hlavné mesto – Belehrad, s ktorým nás spája aj naša najväčšia rieka.

1. Belehrad je hlavným a najväčším mestom Srbska. Nachádza sa na sútoku rieky Sávy a Dunaja, ktorá z neho historicky urobila strategickú križovatku v Európe.

2. Mestská pevnosť Kalemegdan s výhľadom na sútok Sávy a Dunaja ponúka panoramatické výhľady na mesto a obsahuje historické exponáty a pamiatky.

3. Belehradský kostol sv. Sávu, jeden z najväčších pravoslávnych kostolov na svete, je ohromujúcim príkladom srbskej architektúry a významným náboženským centrom

Belehrad, Chrám sv. Sávu / Zdroj: Facebook

4. Mesto je známe svojím pulzujúcim nočným životom s množstvom barov, klubov a hudobných miest, najmä v oblastiach Skadarlija a štvrte Savamala.

5. Belehradská historická architektúra zahŕňa mix osmanských, rakúsko-uhorských a moderných štýlov, ktorý odráža rozmanité kultúrne vplyvy počas storočí.

6. Mestské múzeum Nikolu Teslu je venované životu a práci slávneho vynálezcu, pričom vystavuje exponáty o jeho prínose k vede

7. Belehradské Námestie republiky (Trg Republiky) je centrálne námestie mesta obklopené historickými budovami, kaviarňami a Národným múzeom, v ktorom sa nachádza rozsiahla zbierka umenia a artefak

8. Mestský Ada Ciganlija, populárny riečny ostrov na rieke Sáva, je rekreačným miestom ponúkajúcim kúpanie, športové a malebné chodníky

Zdroj: Facebook

9. Belehrad je domovom múzea Juhoslávie, ktorého súčasťou je Dom kvetov, miesto posledného odpočinku Josipa Broza Tita, bývalého vodcu Juhoslávie

10. Mestská česká štvrť Skadarlija je známa svojimi dláženými uličkami, tradičnými srbskými krčmami (kafánami) a živou kultúrnou scénou.

11. Belehradská pouličná umelecká scéna je pozoruhodná, s nástennými malbami a graffiti sa nachádzajú v celom meste, najmä v okresoch Savamala a Dorćol

12. Belehradská pevnosť a park Kalemegdan sú historickými pamiatkami, ktoré ponúkajú pohľad na vojenskú minulosť mesta a poskytujú malebné prostredie pre prechádzky a voľný čas.

13. Belehradské múzeum súčasného umenia ukazuje rozmanitú zbierku moderného a súčasného umenia vrátane diel srbských a medzinárodných umelcov.

14. Mesto má bohatú tradíciu hudby a festivalov, hosťujú podujatia ako Belehradský pivný festival a EXIT Festival, ktoré lákajú medzinárodných umelcov a tisícky návštevníkov.

15. Historický význam Belehradu ako kultúrneho a hospodárskeho centra zdôrazňuje jeho úloha v rôznych impériách a strategický význam na Balkáne.

16. Mestská štvrť Zemun, kedysi samostatné mesto, je známa svojou očarujúcou mestskou oblastí, kaviarňami pri rieke a historickou vežou Gardos, ktorá ponúka panoramatický výhľad na Be

17. Belehradská kuchyňa je odrazom jeho rozmanitého dedičstva, s rôznymi tradičnými jedálami, ako sú ćevapi, sarma a ajvar, ktoré si často vychutnávajú v živých kafánoch.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie