streda, 18 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaUž aj PePa bidenovatie. Čas nezastavíš…

Už aj PePa bidenovatie. Čas nezastavíš…

Prezident Petr Pavel je podľa preventívnej prehliadky v Ústrednej vojenskej nemocnici (ÚVN) plne spôsobilý vykonávať svoju funkciu. Podľa lekárskej správy vypracovanej bývalým riaditeľom ÚVN Miroslavom Zavoralom, ktorú Pavel dnes zverejnil na sociálnych sieťach, by mal naďalej užívať lieky na zníženie hladiny cholesterolu a kyseliny močovej v krvi, informuje portál ceskenoviny.cz.

Podľa správy bol Pavel 27. júna a 4. júla vyšetrený na celkové zhodnotenie svojho zdravotného stavu. Okrem podrobného vyšetrenia a krvných testov zahŕňalo aj špecializované testy vrátane prevencie rakoviny. Pavel dodal, že zverejnenie hodnotenia svojho celkového zdravotného stavu považuje za zodpovednosť voči občanom a funkcii, ktorú zastáva.

Zavoral dospel k záveru, že prezidentov zdravotný stav je stabilný a bez závažných komorbidít. Vzhľadom na laboratórne výsledky odporučil hlave štátu pokračovať v liečbe prípravkami určenými na zníženie hladiny cholesterolu a kyseliny močovej v krvi. „Komplexné vyšetrenia ukázali, že prezident je plne zdravotne spôsobilý vykonávať všetky príslušné povinnosti bez akýchkoľvek výnimiek,“ uvádza sa v správe.

Pánske problémy sa nevyhli ani hradnej vrchnosti

Podľa nej má prezident v krvi vyššiu koncentráciu kyseliny močovej a cholesterolu. Podľa informácií na webovej stránke pražského Inštitútu klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM) môže vyššia hladina kyseliny močovej viesť k ochoreniu nazývanému dna, ktorého riziko sa zvyšuje s vekom a je častejšie u mužov. „U 90 percent pacientov je dna spôsobená nesprávnym životným štýlom,“ píše IKEM. Odporúča znížiť konzumáciu potravín obsahujúcich tzv. puríny, ktoré spúšťajú zápalové ochorenie vedúce k ukladaniu soľných kryštálikov v kĺboch, šľachách a obličkách. Odporúča sa najmä obmedziť príjem mäsa, zvýšiť konzumáciu ovocia a zeleniny a príjem tekutín na 2,5 litra denne.

Generál, obmedzte cholesterol!

IKEM má podobné odporúčania aj v prípade vyššej hladiny cholesterolu. Okrem užívania liekov a zmeny stravovacích návykov by mali pacienti zvýšiť aj fyzickú aktivitu a vyhýbať sa stresu. „Ukladanie cholesterolu v cievach nebolí a ochorenie ciev sa zvyčajne prejaví až komplikáciami, ako sú infarkt myokardu, cievna mozgová príhoda a ischemická choroba dolných končatín,“ hovorí IKEM.

Paul pred mesiacom napísal, že na preventívnu prehliadku pôjde každý rok. Správu o svojom zdravotnom stave zverejnil aj vlani v marci tesne pred nástupom do funkcie. Lekári vtedy uviedli, že komplexné vyšetrenie ukázalo, že je zdravotne spôsobilý vykonávať všetky prezidentské povinnosti bez výnimky.

Podľa vtedajších výsledkov mal Pavel zvýšenú hladinu krvných tukov a aterosklerotický plát v krčnej tepne, ktorý môže viesť k jej zúženiu. Predseda Českej kardiologickej spoločnosti Aleš Linhart vtedy pre ČTK uviedol, že podľa neho sú aterosklerotické nálezy v tomto veku bežné, pričom 75 percent mužov nad 65 rokov ich má a 80 percent nad 60 rokov má zvýšené hodnoty tukov.

Pavel nezráňa len vojakov pri prehliadkach

Faux Pas prezidenta Petra Pavla počas pietneho aktu / Zdroj: Youtube

Za viac ako rok vo funkcii mal prezident niekoľko skôr menších zranení. V apríli bol zranený v tvári pri streľbe na strelnici Českej zbrojovky v Uherskom Brode, ktorú navštívil počas dvojdňovej návštevy Zlínskeho kraja. Pri streľbe z dlhej zbrane so zameriavacím ďalekohľadom utrpel drobnú tržnú ranu v blízkosti obočia; zranenie si nevyžadovalo lekárske ošetrenie.

„Skromné vyjadrenia“ z geriatrie

V máji zostal cez noc preventívne na pozorovaní v Ústrednej vojenskej nemocnici potom, čo sa zranil pri páde na motocykle (v malej rýchlosti) pri nácviku jazdy v teréne na uzavretom okruhu. Zranenie nebolo podľa Hradu i nemocnice vážne. Sám prezident sa vyjadril, že nabudúce na post prezidenta kandidovať nebude, pretože mu pripadá prezidentská garnitúra globálne ako „geriatrické oddelenie“. Či by to povedal aj americkému prezidentovi Joe Bidenovi, nevedno. Jeho servilnosť voči USA i voči akémukoľvek systému v ktorom bol svojho času úslužným je všeobecne dobre známa.

Rovnako ako Joe Biden zabúda. No na rozdiel od Bidena zabúda rád. Hlavne na svoje bývalé politické postoje, o ktorých nechce počuť ani slova. A to nemá vraj problémy so stareckou stratou sluchu…

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie