streda, 18 septembra, 2024
HomeKuriozityPozor na prírodné vodné nádrže. Skrývajú sa v nich nepríjemné prekvapenia

Pozor na prírodné vodné nádrže. Skrývajú sa v nich nepríjemné prekvapenia

Ono by to malo byť logické, ale ľudia sú ako slepí. Za chvíľu ochladenia sú často ochotní ohroziť minimálne svoje zdravie. Odborníci varujú a občan je hluchý. Prečítajte si však dôsledne pár rád, „kúpači“.

Ľudia by sa nemali kúpať v prírodných nádržiach, v ktorých sa môže vyskytovať odpad. Nebezpečné sú i nádrže, v ktorých blízkosti možno zaznamenať kadáver, čiže uhynuté zvieratá. Uvádza to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR pre bezpečné kúpanie v prírodných vodných plochách, informuje portál topky.sk.

Milovníci vody, čujte, čujte

„Nevstupujte do vody, ktorá na základe senzorických vlastností pôsobí odpudivo, či už farbou, zákalom, priehľadnosťou alebo zápachom,“ uvádza hlavná hygienička Slovenskej republiky Tatiana Červeňová. Varuje i pred prírodnými nádržami, v ktorých blízkosti hniezdi a zhromažďuje sa vodné vtáctvo. To môže byť prenášačom rôznych patogénnych mikróbov.

Mimoriadne riskantné kúpanie môže byť aj kúpanie v podozrivo zelenej vode s vysokým výskytom rias a siníc, ako uvádza ÚVZ. Tieto sinice vytvárajú na vodnej hladine súvislé pokrytie až zreteľnú kašovitú hmotu, čiže niečo ako vodný kvet. A to ani nemusíte pozerať horory z videoték Creepshow.

Varovanie i pre najmenších a neskúsených

„Nedovoľte deťom či zvieratám hrať sa s vysušeným vodným kvetom, ktorý vzniká po poklese hladín v zátokách a na brehu vodných plôch,“ dodávajú hygienici. Nielen riziko znečistenej vody označil ÚVZ za mimoriadne nebezpečné, ale i tradičné kŕče spôsobené náhlym ochladením svalstva pri zmene rozhorúčaveného tela s chladnou vodou.

„Do hlbokej vody by sa mali odvážiť iba zdatní plavci a ani tí nikdy nie jednotlivo. Nezabudnite používať nafukovacie plavecké bójky a nepreceňujte svoje schopnosti,“ dodala dôsledne hygienička Červeňová. Nezabudla varovať neplavcov a uviedla, že pre týchto ľudí i deti je vstup do hlbokej vody mimoriadne nebezpečný. A pozor na sumcov, môžu vám zhltnúť i malých domácich miláčikov.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie