štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaAk na Chlípavici začujete kukučku, nedajte sa oklamať. Možno neznie z lesa

Ak na Chlípavici začujete kukučku, nedajte sa oklamať. Možno neznie z lesa

Kde bolo, tam bolo, bola jedna miniatúrna krajinka. Nemala more, ale namiesto neho sa v nej po generácie rodili zruční, pracovití ľudia, ktorí dokázali v tamojšej nádhernej prírode prácou svojich rúk vyčariť technické skvosty. Jeden taký sa nachádza takmer na polceste medzi Čiernym Balogom a Muráňom. Ak si pamätáte od starých rodičov kukučkové hodiny, tak v sedle Chlípavica môžete vidieť niečo podobné. Iba že oveľa, oveľa väčšie. Najväčšie na Slovensku.

Cesta k nim je dosť náročná, ale oplatí sa. Aj peší, aj cykloturisti neoľutujú. Najskôr by však bolo dobré vedieť, že sedlo sa nevolá Chlípavica preto, že by tam boli všetci permanentne nachlípaní. Pozrime sa však, ako to vyzerá, keď „vylezie“ kukučka a ako to má vyzerať v blízkej budúcnosti. No a ako perličku vám ponúkame aj miestnu legendu o kukučke. Možno aj o tej z hodín…

Repro foto z videa

Prečo chlípavica

Portál MY Novohrad vysvetľuje, že Chlípavica, alebo Chlípavice bolo v minulosti miesto, kde bol na lúke jeden z veľkých válovov. Tie zbierali zrážkovú vodu z okolitých hôr a sedlo vraj akoby vodu vychlípalo. A preto tento názov.

Zdroj: Facebook

Čo môžete vidieť

Miesto, kde najväčšie „kukučky“ na Slovensku nájdete, sa volá Gazdovský dvor. Aj tam je čo vidieť – drevenice a hospodárstvo samé o sebe sú atrakciou.

„Vrchné okienko sa otvorí a kukučka ohlási čas. Rozoznie sa zvonkohra a z okna pod ciferníkom vyjde roztomilý zvierací sprievod. Svoje krátke putovanie ukončí v druhom okne. Na čas práce, oddychu aj modlitieb dohliadajú svätý Vendelín, držiaci ochrannú ruku nad pastiermi a roľníkmi, chrániaci aj zvieratá pred chorobami, a svätý Demeter, ochranca miesta. Ich drevené sochy, pochádzajúce z Tisovca, sú totiž umiestnené po bokoch veľkého ciferníka,“ informuje MY Novohrad tých, ktorých na toto miesto chceme prilákať.

Majú veľké plány

„Hodiny na veži odbíjajú každú štvrťhodinu. Prvú raz, druhú dvakrát a tretiu trikrát. Keď je celá hodina, čas oznámi kukučka, zaznie hudba, z okienka do okienka prejde spomínaný zvierací sprievod zaznie hudba. Čoskoro putujúce zvieratá nahradia pohyblivé drevené sochy, znázorňujúce miestnych ľudových tvorcov. Sprevádzať ich bude ľudová hudba, neodmysliteľne spojená s týmto regiónom,“ priblížila Andrea Vlčková zo Salaša Zbojská aj Gazdovského dvora pre MY Novohrad.

Zdroj: Facebook

Miestna legenda o kukučke

Možno poznáte tú poveru, že kukanie kukučky dievkam (nie, nejde o žiadne pejoratívum, žena bola v minulosti vydatá, dievka slobodná. Dnes by sme možno hovorili o slobodných ženách) predznačilo, koľko rokov im ostáva do vydaja. Miestni majú legendu, podľa ktorej kto počuje kukať kukučku, má zrátať, koľkokrát zakukala – toľko zlatiek bude merica jačmeňa. Navyše komu kukučka zakuká z pravej strany, tomu zvestuje šťastný deň a splnenie priania.

Zdroj: MY Novohrad

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie