štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaTakmer tristoročná budova v Gbeloch dostane druhú šancu

Takmer tristoročná budova v Gbeloch dostane druhú šancu

V Gbeloch bolo za vlády Márie Terézie postavených zhruba 50 budov. V tom čase panstvo Holíč, pod ktoré Gbely patrili, zaznamenalo významný rozmach – majiteľom panstva bol Štefan I. Lotrinský, manžel Márie Terézie. Do dnešných čias sa ich zachovalo zhruba desať, medzi nimi aj Štábna budova z roku 1759, s ktorou má mesto veľké plány. Portál MY Záhorie informuje, že mesto tam chce vybudovať dôstojný stacionár pre seniorov.

Historici a pamiatkari sa zhodujú na tom, že v budove je potenciál byť národnou kultúrnou pamiatkou. Mesto sa preto rozhodlo obnoviť jej vizuál a zriadiť v nej priestor pre seniorov, ktorých je na Záhorí nedostatok. Ako vo všetkom, aj tu je problémom nedostatok financií, ktoré chce samospráva získať z európskych zdrojov.

Podľa primátora Martina Jahodku je všetko zatiaľ v štádiu projektovej dokumentácie. Tá je potrebná na to, aby mohli skúsiť šťastie – z Plánu obnovy by potrebovali 1,7 milióna eur. V rámci projektu chcú čo najvernejšie a najšetrnejšie zrekonštruovať takmer tristoročnú budovu a vybudovať v nej miesto pre seniorov, kde budú mať dobré zázemie a príjemnú atmosféru.

Čo to znamená

Denný stacionár môže byť úspešný len vtedy, ak bude pre seniorov, ktorí ho  budú využívať, dostupná kompletná ponuka služieb. Tam patrí odvoz/dovoz do/zo stacionára domov, zdravotná starostlivosť, či zabezpečenie stravy. Cieľom samosprávy Gbelov je práve takáto komplexná ponuka.

Prečo nie domov dôchodcov?

Seniorské domovy nepotrebuje každý. Kým sa zaobíde bez opatery, či dohľadu, denný stacionár je preň rozhodne výhodnejší a nie je natoľko personálne náročný, ako domovy sociálnych služieb, kde je personál potrebný nepretržite 24 hodín.

„Denný stacionár je lepší, ako ústavné zariadenie, kde musí byť aj cez noc. Je to lacnejšie, humánnejšie a určite to privíta aj senior. Každý chce byť čo najviac doma. Ak seniora umiestnia v pobytovom zariadení, väčšinou senior skôr upadá zo zdravotného aj psychického hľadiska,“ povedal analytik Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) Dušan Zachar.

https://biography.hiu

Dopyt bude len rásť

V rámci Bratislavského samosprávneho kraja sú takéto stacionáre  v Malackách, Budmericiach, Zohore, Veľkých Levároch, Šenkviciach a v Bratislave a ich spoločná kapacita je 114 osôb.

O čosi lepšie je na tom Trnavský samosprávny kraj registruje takéto zariadenia v Dunajskej Strede, Jahodnej, Leopoldove, Dolnej Strede, Moravanoch nad Váhom, Borovej, Gabčíkove a dvaja poskytovatelia v Senici, informuje MY Záhorie.

To pri starnutí populácie (počet obyvateľov na Slovensku v roku 2023 klesol podľa Štatistického úradu Slovenskej republiky tretí rok za sebou.) do budúcna predznačuje, že takýchto zariadení budeme potrebovať stále viac.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie