streda, 18 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaMAĎARI IMIGRANTOM NEUSTÚPIA. EÚ REAGUJE VYHRÁŽKAMI

MAĎARI IMIGRANTOM NEUSTÚPIA. EÚ REAGUJE VYHRÁŽKAMI

Maďarský štátny tajomník pre spravodlivosť Bence Rétvári uviedol, že Budapešť „neakceptuje“ rozhodnutie Európskeho súdneho dvora proti Maďarsku za opatrenia prijaté proti migrácii. Podľa rozhodnutia Súdneho dvora EÚ má Maďarsko zaplatiť 200 miliónov eur a pokutu vo výške jedného milióna eur za každý deň omeškania za nedodržanie pravidiel bloku v oblasti migrácie. „Ide o politický nátlak, aby súhlasilo s politikou automatického prijímania a presídľovania utečencov,“ má jasno Rétvári.

Súdny dvor EÚ už v roku 2020 rozhodol, že Maďarsko by malo vo svojej migračnej politike zaviesť potrebné opatrenia na ochranu utečencov v súlade s právom EÚ, informujú parlamentnilisty.cz. V júnovom rozhodnutí súd uložil Maďarsku pokutu vo výške 200 miliónov eur a pokutu vo výške jedného milióna eur za každý deň omeškania za nesplnenie tejto požiadavky.

Podľa Súdneho dvora EÚ je to preto, že Maďarsko umiestňuje žiadateľov o azyl do tranzitných zón na hraniciach bez právneho dôvodu, čím porušuje právo EÚ. Podmienky v zónach sa podľa súdu rovnajú zadržaniu, maďarská vláda však tvrdí, že utečenci sú tam dobrovoľne.

Suverénne záujmy krajiny sú prvoradé

Štátny tajomník pre spravodlivosť kategoricky odmieta rozsudok a tvrdí, že Maďarsko je potrestané, aby bolo nútené „držať líniu a vpustiť migrantov“. Rétvári uviedol, že Maďarsko bude naďalej chrániť vonkajšie hranice EÚ a svojej krajiny a rozsudok to nezmení. „Rozsudok zjavne nie je právnym rozhodnutím, ale vykonávaním politického nátlaku,“ povedal Rétvári pre portál abouthungary.hu.

„Uložili rekordnú pokutu vo výške 70-násobku pôvodne požadovanej sumy v petícii, aby Maďarsko prinútili vpustiť do krajiny nelegálnych migrantov a držať líniu tých krajín, ktoré hlasovali za pakt o migrácii, čo v skutočnosti znamená automatické prijímanie a presídľovanie nelegálnych migrantov,“ má jasno Rétvári.

„Maďarsko však neustúpi bez ohľadu na nátlak a bude trvať na svojom postoji chrániť svoju južnú hranicu,“ ubezpečil Rétvári, ktorý pokutu označil za „úplne nelegitímnu a neopodstatnenú“ a prisľúbil, že ju Maďarsko nezaplatí.

Migranti sú hrozbou nielen pre Maďarsko

Podľa štátneho tajomníka predstavuje migrácia bezprecedentnú hrozbu pre európsku verejnú bezpečnosť a podľa Rétváriho ju dokonca organizujú ako pašovanie ľudí tie isté skupiny, ktoré predtým profitovali z obchodovania s drogami a zbraňami a z prostitúcie. „Pašovanie ľudí je však ešte výnosnejšie, ako možno vidieť napríklad vo Švédsku, kde každý druhý deň dôjde k útoku nožom alebo bombovému útoku organizovanému zločineckými gangmi, ktoré teraz získavajú väčšinu svojich peňazí a nových regrútov prostredníctvom nelegálnej migrácie,“ povedal Rétvári.

„Je nezmysel, aby Maďarsko bolo trestané za ochranu svojej bezpečnosti,“ pokračoval štátny tajomník pre bezpečnosť. Pokutu vo výške 200 miliónov eur, ktorá sa má zaplatiť za každý deň nedodržiavania predpisov, označil za vydieranie. „Brusel chce členské štáty zbaviť schopnosti chrániť sa. Maďarsko by malo dostať kompenzáciu, a nie trest za platy policajtov nasadených na hraniciach a za výstavbu plota, ktorý chráni našu južnú vonkajšiu hranicu únie,“ argumentoval Rétvári.

Eurohujeri majú „nejakú bezpečnosť Európy“ na háku

Podľa neho bruselskí byrokrati očakávajú, že polícia bude pomáhať migrantom, „ktorí prichádzajú vo veľkých skupinách, často ozbrojení nožmi“, podávať žiadosti o azyl namiesto toho, aby chránila hranice. „Maďarsko nebude podporovať migráciu a nepridá sa k provojnovým krajinám,“ povedal Rétvári a dodal, že Maďari dali vo voľbách jasne najavo svoju vôľu, aby sa nelegálna migrácia zastavila na južnej hranici.

Maďarsko sa systematicky bráni lavíne migrantov

Od roku 2015 podľa neho Maďarsko jasne ukázalo, že hranice možno chrániť a migráciu zastaviť. „Maďarská polícia spolu s rakúskymi policajtmi účinne pracuje aj na južnej hranici Srbska, aby zastavila podnikanie pašerákov ľudí,“ zopakoval štátny tajomník.

Rétvári tiež uviedol, že migranti, ktorí prichádzajú do EÚ posielajú zarobené európske peniaze do svojej domovskej krajiny, aby tak podporili príchod ďalších migrantov do Európy. „Západoeurópske dotácie tak končia vo vreckách pašerákov ľudí… Takto sa verejná bezpečnosť v európskych hlavných mestách z roka na rok zhoršuje,“ dodal.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie