štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityMyslíte, že už viete všetko? Z činov tohto zvrhlíka padnete do mdlôb

Myslíte, že už viete všetko? Z činov tohto zvrhlíka padnete do mdlôb

Znásilňoval desiatky psov, až kým nezomreli. Potom svoje zločiny zverejnil a radil ostatným, ako sa zbaviť dôkazov. Vo štvrtok bol známy britský expert na krokodíly Adam Britton odsúdený na desať rokov väzenia za zverstvá, ktoré roky páchal v Austrálii. Polícia na jeho pozemku našla zbrane, sexuálne hračky a rozkladajúce sa pozostatky šteniat.

Päťdesiattriročný expert na krokodíly, ktorý okrem iného pracoval na produkciách BBC a National Geographic, sa priznal k celkovo šesťdesiatim trom obvineniam zo sodomie, týrania zvierat, sprístupňovania materiálov zobrazujúcich zneužívanie a dokonca zneužívania detí. Jeho prípad šokoval národ, informuje portál idnes.cz.

Podrobnosti sú desivo obrazné

Mnohé detaily Brittonových zločinov sú príliš brutálne na to, aby boli zverejnené, a také názorné, že sudca Michael Grant varoval prítomných, že by im mohli spôsobiť psychický šok. Keď sa nahlas čítali podrobnosti prípadu, niektorí ľudia podľa BBC opustili súdnu sieň. Iní na galérii plakali a urážali Brittona. Ten chvíľami vešal hlavu a siahal po vreckovkách.

„Nefalšované potešenie, ktoré Brittonovi spôsobovalo mučenie zvierat, bolo až nechutne zjavné,“ povedal sudca. „(Vaša) zvrhlosť je úplne mimo akéhokoľvek bežného ľudského chápania,“ povedal. Vrátane už odpykaného trestu by mohol byť Britton podmienečne prepustený v septembri 2028. Do konca života však nesmie vlastniť žiadne cicavce. Stačí to?

Britton sa narodil v západnom Yorkshire, vyrastal v Británii a pred viac ako 20 rokmi sa presťahoval do Austrálie, kde pracoval s krokodílmi. Má doktorát zo zoológie a vďaka svojim odborným znalostiam si vybudoval celosvetovú reputáciu, dokonca hostil aj Sira Davida Attenborougha. Tento televízny veterán natáčal na Brittonovom pozemku časť dokumentárneho seriálu Svet plazov a obojživelníkov.

V trinástich rokoch zneužil koňa

Miestni obyvatelia médiám povedali, že Britton pôsobil ako tichý, ale vášnivý ochranca zvierat. Aká vášeň sa v ňom skrývala zistili až teraz. Podľa súdnych dokumentov však mal o ne sadistický sexuálny záujem. Výmena informácií s podobne zmýšľajúcimi ľuďmi v tajných internetových chatových miestnostiach podrobne opisuje, ako Britton začal vo veku 13 rokov zneužívať kone.

„Ako dieťa som mal sadistický vzťah k zvieratám, ale potláčal som ho. V posledných rokoch som to opäť pustil von a teraz nemôžem prestať. Ani nechcem,“ napísal v jednej správe a pridal dokonca smajlíka.

Pojem „domáci miláčik“ poňal po svojom…

Najmenej posledných desať rokov týral svoje vlastné zvieratá a manipuloval s inými majiteľmi psov, aby mu ich dali, keď sa ich museli vzdať kvôli presťahovaniu alebo pracovným povinnostiam. Na otázky o tom, ako sa ich psom darí, odpovedal klamstvami a posielal im staré fotografie. V rokoch 2020 až 2022 si podľa austrálskej televízie ABC News zaobstaral štyridsaťdva psov, pričom im sľuboval, že im poskytne dobrý domov.

Podľa súdnych dokumentov najmenej rovnaký počet psov týral a potom tridsaťdeväť z nich zabil. Opisujú sa v nich len zločiny spáchané počas 18 mesiacov pred jeho zatknutím, napriek tomu majú viac ako 90 strán. „Moje vlastné psy sú moja rodina a mám svoje hranice. S inými psami len zle zaobchádzam, nemám k nim žiadnu citovú väzbu, sú pre mňa len obyčajné hračky,“ tvrdil na Telegrame.

Prepracované techniky a rady zvrhlíka

Zvieratá týral v prepravnom kontajneri na svojom pozemku. Nazýval ho mučiareň. Svoje zločiny tam natáčal kamerami a potom ich pod pseudonymami zdieľal na internete, napríklad na Telegrame. Britton tiež inštruoval ostatných, ako napodobňovať jeho správanie a likvidovať dôkazy. Na otázku, ako sa zbavoval psích pozostatkov, Britton – ktorý sa o svoj rozľahlý pozemok na predmestí Darwinu delil s ôsmimi krokodílmi – odpovedal: „Niektorými som nakŕmil iné zvieratá“.

Chytili ho až po tom, čo nahral videoklip, na ktorom mučí najmenej osem psov. Všetky okrem jedného boli šteniatka. Anonymný tip viedol k tomu, že sa klip dostal na políciu. Britton si zvyčajne dával pozor, aby vo svojich videách neidentifikoval seba ani svoju polohu, ale v tomto videu bolo v pozadí vidieť jasne oranžové vodítko Darwin City Dog Leash.

Dovtedy sa chodí s džbánom po vodu…

O niekoľko týždňov, v apríli 2022, polícia vnikla na pozemok a zatkla Brittona. Muž bol odvtedy vo väzbe. Pri prehliadke sa v jeho notebooku objavili aj materiály o zneužívaní detí.

Počas obhajoby jeho právnik uviedol, že mužovo správanie bolo vyvolané zriedkavou poruchou spôsobujúcou intenzívne, netypické sexuálne záujmy. Na súde prečítal aj list, v ktorom sa obvinený ospravedlnil za svoje zločiny. „Hlboko ľutujem bolesť a traumu, ktorú som spôsobil nevinným zvieratám a v dôsledku toho aj svojej rodine, priateľom a členom našej komunity,“ napísal.

Britton tiež zdôraznil, že jeho rodina o týchto činoch nevedela a nebola do nich zapojená. „Budem sa snažiť o dlhodobú liečbu … A nájdem cestu k vykúpeniu,“ dodal. „Tak ako ste boli kedysi rešpektovaný a uznávaný, teraz ste hanbou vedeckej komunity. Nikto k vám už nikdy nebude vzhliadať,“ povedala mu na súde ochrankyňa zvierat Natalie Careyová.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie