štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaKlamlivá propaganda Ukrajiny - slepá strela v kolte Zelenského

Klamlivá propaganda Ukrajiny – slepá strela v kolte Zelenského

Ukrajinský pokus o inváziu do Kurskej oblasti pokračuje. Aké územie „kontrolujú“ Ukrajinci? Oveľa menej, ako ukazuje rozprávková mapa. Podcasteri Rusov s postojom upozornili ľudí, aby k správam pristupovali kriticky, informujú parlamentnilisty.cz. Teda s vedomím, že Ukrajinci používajú najmä ľahkú pechotu a vozidlá. To znamená, že neexistujú pevné frontové línie ani pevne držané územie.

Konflikt na Ukrajine trvá už 898 dní. V posledných dňoch Ukrajinci odpovedali nielen útokmi dronov na ruské územie, ale aj fyzickými prechodmi na ruské územie, kde vedú vojenské operácie v ruských dedinách.

Ako však vyzerajú tieto operácie spolu? Podcast dvoch amatérskych historikov Russians With Attitude krotí prílišné nadšenie fanúšikov Ukrajiny. Autori podcastu žiadajú všetkých ľudí, ktorí sa zaujímajú o udalosti na Ukrajine, aby sa na situáciu pozerali s kritickým odstupom.

„Môžete byť viac… kritickí?“ padla otázka

Podaktorí na sociálnej sieti X poukázali na to, že Ukrajinci útočiaci na ruské územie už stratili značné množstvo techniky a teraz podnikajú rýchle výpady na ruské územie, aby vyvolali chaos.

„Neexistuje žiadna frontová línia ako taká a žiadne kontrolné zóny. Používajú taktiku malých jednotiek. Objavujú sa tu a tam a vyvolávajú chaos a paniku, ktorú umocňuje hystéria na internete a cklibait prispievateľov na Telegrame,“ varovali podaktorí na sociálnej sieti X.

Úspechy ukrajinskej armády nie sú ničím podložené

„Neexistujú žiadne relevantné dôkazy o tom, že by ukrajinskí vojaci zaujali pozície alebo sa usadili kdekoľvek v Kurskej oblasti, neexistujú žiadne známky okupácie, existujúce logistické štruktúry, posily, vztyčovanie vlajok, NIČ. Áno, používajú veľké množstvo bezpilotných lietadiel a raketových systémov na rozptýlené obťažovanie, ale to je úplne iný prístup ako totálna ofenzíva s 8 kompletnými brigádami,“ zdôraznili podcasteri a dodali, že Ukrajina nemá ani dostatok jednotiek, s ktorými by mohla uskutočniť ofenzívu v plnom rozsahu.

Analytik Tyler Weaver opísal situáciu podobne. Poznamenal, že k žiadnym zásadným zmenám nedošlo. Podľa analytika je zem nasiaknutá ukrajinskou krvou a ruskí blogeri zveličujú ukrajinské snahy, aby upozornili na situáciu na fronte.

Ružové bubliny komentátorov praskajú

„Ruskí komentátori urobili prácu za ukrajinské sily a vyznačili ich zisky na vybielených mapách na základe úplnej šuškandy o tom, kde všade videli ukrajinských prieskumníkov. Chladnejšie hlavy – a konzervatívnejší tvorcovia máp – zvíťazili po tom, čo skutoční vojnoví korešpondenti neúspešne pátrali po ‚dobytých‘ oblastiach ukrajinských vojsk a ruská vláda pohrozila, že bude ľudí šíriacich nezmysly stíhať,“ napísal Tkáč.

V skutočnosti dorazili ruské posily a ukrajinské jednotky, ktoré vstúpili na ruské územie, strádajú. Rusi medzitým údajne neposlali žiadne elitné jednotky, ale len dostatok síl na vyriešenie situácie. Nepresunuli ani jednotky z iných smerov. Ak niekde došlo k posilneniu vojsk, povedal Tkáč, tak je to na niektorých úsekoch frontu na ukrajinskom území, kde sa Rusom v poslednom čase darí udržiavať tlak.

Bájky Zelenského – propagandistické harakiri

„Treba si uvedomiť, že ide s najväčšou pravdepodobnosťou o Zelenského posledný hod kockou – zúfalý hazard, ktorým sa snaží zmeniť podmienky hry, na ktorú stavil svoj život a ktorú prehráva. Vzhľadom na to by sme mali od ukrajinského vedenia očakávať absolútnu bezohľadnosť,“ upozornil analytik Tyler Weaver.

Pár slov k situácii o kurskej situácii napísal aj plukovník Ivo Zelinka, ktorý napísal, že ukrajinské ciele operácie mohli byť v podstate tri: „Po prvé, Ukrajinci sa mohli snažiť narušiť ruské logistické trasy. Druhým cieľom mohlo byť získanie územia, ktoré by sa dalo tzv. vymeniť pri budúcich rokovaniach s Ruskom. A tretím cieľom mohlo byť podlomenie morálky nepriateľa. Zneistiť nepriateľa.

„Cez mesto Suga vedie rýchlostná cesta (v našom prípade by sme povedali cesta I. triedy), ale najmä železnica, ktorá umožňuje zásobovať celý pohraničný pás. Jej obsadenie spôsobilo ruskej logistike problémy, ale určite nie neprekonateľné,“ napísal Zelinka na sociálnej sieti X.

Modro-žltý trpaslík hovorí o obkľúčení obra

Ani obsadenie a najmä udržanie ruského územia nie je zo Zelinkovho pohľadu veľmi pravdepodobné. „Operáciu začali dve ukrajinské brigády (22. a 82.) vrátane ťažkej techniky. Udržať obsadené územie by však bolo ťažké, pretože Rusko urobí všetko pre to, aby tomu zabránilo.“ Pokiaľ ide o snahu podkopať vôľu nepriateľa bojovať, to je cieľom každej vojenskej operácie.

Na záver Zelinka uviedol, že o skutočnom cieli ukrajinskej operácie nevieme nič. „Záver: o skutočnom cieli ukrajinskej operácie nevieme nič. Na základe mojich poznatkov sa však domnievam, že hlavným dôvodom jej realizácie bol psychologický dopad. To však neznamená, že ak sa dosiahne operačný prielom, nebude využitý,“ uzavrel.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie