štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaPočet obetí v Pásme Gazy presiahol 40 000

Počet obetí v Pásme Gazy presiahol 40 000

Od októbra minulého roka zahynulo v pásme Gazy v dôsledku vojny medzi Izraelom a palestínskym teroristickým hnutím Hamas viac ako 40 000 ľudí. Podľa agentúry AFP to dnes uviedli orgány kontrolované hnutím Hamas. Za posledných 24 hodín bolo zabitých najmenej 40 ľudí. Viac ako 92 000 ľudí utrpelo zranenia.

V Dauhe sa dnes začali rozhovory zamerané na dosiahnutie prímeria v Gaze a dohody o prepustení rukojemníkov, uviedol pre agentúru Reuters predstaviteľ informovaný o rozhovoroch.

Podľa ministerstva zdravotníctva vojna vyhnala z domovov v pásme Gazy kontrolovaných hnutím Hamas viac ako 85 percent obyvateľov, informoval portál ceskenoviny.cz. V úzkom pobrežnom pásme, ktoré bolo z veľkej časti zničené, prežívajú vo veľmi ťažkých podmienkach, ktoré opakovane a ostro kritizovali medzinárodné organizácie.

Oznámenie o počte mŕtvych prišlo v čase, keď medzinárodní sprostredkovatelia začali nové kolo rokovaní, ktorých cieľom je zastaviť vojnu a zabezpečiť prepustenie desiatok izraelských rukojemníkov. Možná dohoda sa podľa agentúry AP považuje za najlepšiu nádej na odvrátenie ešte väčšieho regionálneho konfliktu. Washington dnes podľa agentúry AFP uviedol, že začiatok rozhovorov bol sľubný.

Napätie narástlo po vražde vodcov Hamasu a Hizballáhu

Po nedávnej vražde vodcu Hamasu Ismaila Haníju v Iráne a libanonského veliteľa šiitského Hizballáhu Fuáda Šukra v Bejrúte sa zvýšilo riziko rozšírenia vojny. Obe udalosti vyvolali hrozby odvety voči Izraelu, ktorý sa prihlásil len k zásahu proti Šukrovi, ale pripisuje sa mu aj smrť Haníju. Francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné, ktorý dnes navštívil Libanon, vyjadril nádej, že krajina nebude situáciu eskalovať.

Hamas už oznámil, že sa nezúčastní na novom kole rokovaní o prímerí. Predstaviteľ oboznámený s rozhovormi však pre agentúru Reuters uviedol, že sprostredkovatelia očakávajú, že výsledky rozhovorov budú s Hamasom konzultovať hneď po ich skončení.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie