streda, 18 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaEUROKOMISÁR PRSKÁ. MUSK SA MÁ BAVIŤ S TÝM, KTO VYHOVUJE EUROHUJEROM

EUROKOMISÁR PRSKÁ. MUSK SA MÁ BAVIŤ S TÝM, KTO VYHOVUJE EUROHUJEROM

Komisár pre vnútorný trh Thierry Breton zverejnil list, ktorý poslal majiteľovi spoločnosti Social Network X Elonovi Muskovi. Obsahoval varovanie Muskovi, aby nezabúdal na nariadenie EÚ o digitálnych službách (DSA), ktoré varuje pred šírením „potenciálne škodlivého obsahu“ a „podporovaním neporiadku“. Kvôli jeho rozhovoru s Donaldom Trumpom.

Miliardár Elon Musk, majiteľ sociálnej siete X, dostal od Európskej komisie ďalšie varovanie. Varovanie pred „šírením škodlivého obsahu“ a „podporovaním neporiadku“. Komisia na čele s Ursulou von der Leyen napomína Muska, že sociálna sieť X nerešpektuje pravidlá platné v EÚ, uvádzajú parlamentnilisty.cz.

„Podľa nášho predbežného názoru zavádzajú používateľov a porušujú DSA,“ uviedol komisár EÚ pre vnútorný trh Thierry Breton. „Spoločnosť X má teraz právo sa brániť. Ak sa však náš názor potvrdí, uložíme pokuty a budeme požadovať výrazné zmeny,“ dodal. Českých čitateľov o stanovisku Komisie informovala ČTK v polovici júla. Správu prevzala aj Česká televízia.

Breton Muska a jeho sociálnu sieť X z nedodržiavania pravidiel EÚ, známych pod skratkou DSA, týkajúcich sa overovania používateľských účtov, transparentnosti reklamy a poskytovania údajov výskumníkom.

„Varovný list EK Elonovi Muskovi“ / Zdroj: X

Eurohujerom je stále málo

Musk plánoval na sociálnej sieti X urobiť rozhovor s republikánskym prezidentským kandidátom Donaldom Trumpom. A európsky komisár Breton poslal Muskovi varovný list. „Nepodporujte neporiadok!“ stálo v ňom.

Breton melie piate cez deviate

„Som nútený pripomenúť vám povinnosti náležitej starostlivosti stanovené v zákone o digitálnych službách (DSA). Ako osoba, ktorá ovláda platformu s viac ako 300 miliónmi používateľov na celom svete, z ktorých tretina je v EÚ, máte zákonnú povinnosť zabezpečiť, aby platforma X konala v súlade s právom EÚ. Najmä s DSA. To znamená, že na jednej strane je potrebné dôsledne chrániť slobodu prejavu a pluralitu médií, ale na druhej strane je potrebné prijať aj opatrenia proti šíreniu škodlivého obsahu v súvislosti s príslušnými udalosťami,“ napísal Breton Muskovi v súvislosti s rozhovorom s Donaldom Trumpom.

„Je to obzvlášť dôležité v kontexte nedávnych príkladov nepokojov umocnených propagáciou obsahu, ktorý podnecuje nenávisť, nepokoje a šírenie dezinformácií,“ píše sa ďalej v liste, v ktorom Breton Muskovi tiež pripomenul, že komisia vedie konanie so sociálnou sieťou X a že sociálna sieť si môže rozhovorom s Donaldom Trumpom len uškodiť, ak ide o propagáciu nenávisti, podporu rasizmu a šírenie dezinformácií. List bol napísaný pred samotným rozhovorom.

Mohla to byť narážka na nepokoje v Spojenom kráľovstve?

Na záver Breton Muska upozornil, že Európska komisia bude situáciu pozorne sledovať a použije všetky dostupné nástroje, ak dospeje k záveru, že na sociálnej sieti X došlo k ďalšiemu porušeniu DSA. „To zahŕňa aj prijatie dočasných opatrení, ak budú chrániť občanov EÚ pred vážnou ujmou.“ Totalite znudených eurokomisárov tvrdiacich, že jedna krajina nemá právo obmedzovať slobodu prejavu médií, ale majiteľovi jednej z najväčších sociálnych sietí hrozí krivými päsťami kvitnú podozrivo páchnuce kvietky. Pravdepodobnosť, že si z toho Elon Musk bude niečo robiť je však pramalá.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie