štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaIlúzie Ukrajincov o výhre rozmetá na prach realita. Rusi postupujú vpred

Ilúzie Ukrajincov o výhre rozmetá na prach realita. Rusi postupujú vpred

Obyvatelia východoukrajinského mesta Pokrovsk majú na evakuáciu týždeň, maximálne dva. Informovala o tom v pondelok ukrajinská verzia Rádia Svoboda s odvolaním sa na šéfa miestnej mestskej správy Serhija Dobriaka. Ruské invázne jednotky sa tlačia k mestu, ktoré bolo podľa miestnych úradov minulý týždeň vzdialené len asi 10 kilometrov.

Z Pokrovska kvôli tomu odchádza čoraz viac ľudí, pričom podľa Dobriaka v poslednom čase mesto opúšťa 500 až 600 obyvateľov denne, uvádza portál lidovky.cz. Úrady v pondelok vyhlásili povinnú evakuáciu detí a ich príbuzných z mesta a jeho okolia: „V meste sa nachádza viac ako 200 detí.

„Od dnešného dňa v Pokrovsku všetko funguje, všetky služby … Teda voda, elektrina, plyn, verejná doprava, obchody, trhy, banky, súd… Zatiaľ všetko funguje. Ale chápeme, že v priebehu týždňa sa (služby) budú postupne obmedzovať,“ povedal Dobryak. Úrady tiež vyzvali obyvateľov, aby odišli do bezpečnejších častí Ukrajiny, kým je situácia ešte relatívne pokojná.

Pokrovská oblasť balí kufre

Pre obyvateľov z Pokrovska a okolia nariadili úrady Doneckej oblasti povinnú evakuáciu smerom k mestu kvôli postupu nepriateľských vojsk, informovala RBK-Ukrajina s odvolaním sa na šéfa oblastnej správy Vadyma Filaškina.

Na platforme Telegram napísal, že v meste a jeho okolí zostáva 53 000 ľudí vrátane približne 400 detí. Koncom júna tam žilo asi 60 tisíc ľudí, uviedol Dobrjak.

Nátlak ruských vojsk silnie

Hlavný ťah súčasnej ruskej ofenzívy v Doneckej oblasti je zameraný na Pokrovsk. Dnes ráno ukrajinský generálny štáb informoval o 145 bojových stretoch na frontovej línii za posledný deň, pričom len v smere na Pokrovsk ich bolo podľa ukrajinského generálneho štábu 45. Kyjev uviedol, že ďalších 24 zrážok sa odohralo v okolí Torecka, ktorý leží asi päť desiatok kilometrov severovýchodne od Pokrovska a je ďalším miestom, kam Rusi tlačia.

Podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) invázne sily v posledných šiestich mesiacoch zaberali v smere na Pokrovsk približne dva štvorcové kilometre denne.

Podľa ISW je tamojšia ofenzíva charakteristická pre ruský boj na Ukrajine, ktorý zahŕňa pozičnú vojnu a postupný plazivý postup v snahe vyhrať opotrebovaciu vojnu. Rusi sa tam sústreďujú na frontálne útoky pechoty od dediny k dedine a miestami sa celé týždne snažia obsadiť malé dediny, uviedol inštitút.

Pokrovsk je jednou z hlavných obranných bášt Ukrajiny a kľúčovým logistickým uzlom v Doneckej oblasti, uviedla agentúra AP. Jeho dobytie Rusmi by ohrozilo obranyschopnosť Ukrajincov, ich zásobovacie trasy a priblížilo by Moskvu k jej deklarovanému cieľu ovládnuť celý Donecký región.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie