streda, 18 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaRUSKO HLÁSI: MODROŽLTÝ ŇJU-JORK PADOL. UKRAJINCI SA „ŠTORCUJÚ“

RUSKO HLÁSI: MODROŽLTÝ ŇJU-JORK PADOL. UKRAJINCI SA „ŠTORCUJÚ“

Ruské ministerstvo obrany oznámilo dobytie dediny Ňju-Jorku na východe Ukrajiny. Podľa ukrajinskej armády sa však o toto miesto v Doneckej oblasti stále bojuje. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok označil situáciu na fronte pri Pokrovsku a Torecku na východe krajiny za „zložitú“. Kyjev tvrdí, že Rusi posielajú k Pokrovsku ďalšie sily.

Podľa denníka The Kyiv Independent viaceré zdroje poukazujú na rýchly ruský prienik do centra Ňju-Jorku.

Moskva uviedla, že sa jej podarilo preraziť s veľkou skupinou ukrajinských vojakov. „Bolo oslobodené jedno z najväčších sídiel toreckej aglomerácie a strategicky dôležitý logistický uzol,“ uviedlo ruské ministerstvo obrany. Ukrajinská armáda uviedla, že ťažké boje v toreckom sektore vrátane Ňju-Jorku pokračujú. Portál denníka Ukrajinska Pravda s odvolaním sa na vojenské zdroje uviedol, že ukrajinské jednotky z posledných síl stále držia severnú časť obce, informujú lidovky.cz.

Rusi prevzali kontrolu. Ukrajinci popierajú holé fakty

Ňju-Jork leží južne od Torecka, ktorý je jedným z cieľov súčasnej ruskej ofenzívy v Doneckej oblasti. Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) predtým v pondelok s odvolaním sa na ruských vojnových blogerov napísal, že ruské sily fakticky prevzali kontrolu nad Ňju-Jorkom. Podobne sa vyjadrili aj analytici z projektu DeepState, ktorý má blízko k ukrajinskej armáde.

Nápor ruskej ofenzívy je zameraný najmä na mesto Pokorovsk. „Ruské jednotky podnikli počas pondelka 87 útokov, z ktorých viac ako tretina, 34, padla na frontový úsek pri Pokrovsku,“ uviedol ukrajinský generálny štáb v popoludňajšom prehľade situácie na bojisku. „Obrancovia čelia nepriateľskému náporu, pričom už odrazili 24 útokov a desať zrážok stále pokračuje,“ citoval z prehľadu denník Ukrajinska pravda.

V Torecku ukrajinské velenie uviedlo, že Rusi počas pondelka podnikli 14 útokov, z ktorých Ukrajinci vraj 13 odrazili.

Evakuácia obyvateľstva hovorí o inom

Ukrajinské úrady v uplynulých dňoch vyzvali civilistov, aby sa evakuovali z Pokrovska a ďalších miest a obcí v oblasti, ku ktorej sa priblížila frontová línia. Podľa ISW ruské sily v posledných šiestich mesiacoch zaberali v smere na Pokrovsk približne dva kilometre štvorcové denne.

Pokrovsk je jednou z hlavných obranných bášt Ukrajiny a kľúčovým logistickým uzlom v Doneckej oblasti. Jeho obsadenie Rusmi by ohrozilo obranu Ukrajiny a zásobovacie trasy a priblížilo by Moskvu k jej deklarovanému cieľu ovládnuť celý Donecký región.

Rusi v noci zaútočili na deväť regiónov

V meste Ternopil na západe krajiny vypukol počas nočného náletu požiar v priemyselnom objekte. Plamene sa už podarilo uhasiť a nikto nebol zranený, informovala Ukrajinská pravda.Ukrajinské vzdušné sily vo vyhlásení na Telegrame uviedli, že ruský nočný letecký útok bol zameraný na deväť ukrajinských regiónov v strednej, severnej a južnej časti krajiny.

Úrady v Ternopole nadránom vyzvali obyvateľov mesta, aby zostali vo svojich domovoch, obmedzili pobyt detí vonku a podľa možnosti zatvorili okná kvôli rozsiahlemu požiaru.

Miestna regionálna vojenská správa v telegrame bez bližších informácií uviedla, že na mieste požiaru, ktorý vypukol v noci „počas leteckého poplachu“, pracujú záchranné služby.

Regionálny šéf Štátnej pohotovostnej služby (DSNS) v Ternopoľskej oblasti Viktor Masley následne spresnil, že ruský úder zasiahol jednu z nádrží s palivom a mazivom v priemyselnom komplexe. „Požiar likvidovalo dvadsať hasičských jednotiek s 90 hasičmi,“ uviedol Masley, podľa ktorého je požiar úplne uhasený.

Metropola Ukrajiny čelí útokom rakiet

Armáda tiež dnes skoro ráno uviedla, že hlavné mesto Kyjev čelilo v noci už piatemu ruskému raketovému útoku. Podľa predbežných údajov sa ukrajinským systémom protivzdušnej obrany opäť podarilo odraziť údery, pričom nespôsobili žiadne škody ani zranenia, uviedla kyjevská vojenská správa v správe.

Nočný raketový útok na hlavné mesto nasledoval po útoku dronom v pondelok večer. Ich presný rozsah nebol bezprostredne známy, ale ranné útoky pravdepodobne zahŕňali strely s plochou dráhou letu, dodala armáda.

Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie v utorok uviedlo, že Kurskú oblasť už opustilo 122 000 ľudí. Ruské ministerstvo obrany potom pre štátnu tlačovú agentúru TASS uviedlo, že ukrajinské sily v oblasti prišli za deň o 350 vojakov a 25 obrnených vozidiel vrátane štyroch tankov.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie