štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaMoskva má premyslené strategické kroky. Zelenskyj? Pôjde žobrať

Moskva má premyslené strategické kroky. Zelenskyj? Pôjde žobrať

Zdá sa, že Kremeľ má plán. Plán, ako urýchliť vojnu na Ukrajine a na domácej pôde v Kurskej oblasti. Takýto plán sa Kremeľ snaží prezentovať domácemu publiku. Aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovoril k svojim občanom, ale v skutočnosti hovoril k Západu a žiadal, aby západní partneri splnili to, čo Ukrajine sľúbili. Ministerstvo financií oznámilo, že Ukrajina bude od svojich spojencov potrebovať ďalších 12 až 15 miliárd dolárov.

Mapy washingtonského Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) ukazujú, že Rusi dosahujú svoje ciele na východe Ukrajiny, a možno predpokladať, že až keď uzavrú túto kapitolu, vyriešia situáciu v Kursku, kde Ukrajinci kontrolujú časť územia Ruskej federácie, informujú parlamentnilisty.cz.

„Zdá sa, že Kremeľ spustil dômyselnú komunikačnú kampaň, aby domácemu publiku zdôvodnil, prečo Rusko uprednostňuje zachovanie iniciatívy na východnej Ukrajine pred okamžitým vyhnaním ukrajinských síl z Kurskej oblasti. Ruské vládne zdroje blízke prezidentskej administratíve uviedli pre ruskú nezávislú webovú stránku Meduza, že Kremeľ sa aktívne snaží presvedčiť ruskú spoločnosť, aby akceptovala obmedzenú ukrajinskú prítomnosť v Kurskej oblasti a dočasne sa s ňou zmierila,“ uviedol ISW.

Pokrovsk je prvoradý. Ukrajina sa z jeho pádu nespamätá

Podľa inštitútu ruské médiá viac informujú o ruskom postupe pri Pokrovsku ako o ukrajinských vojenských akciách v Kurskej oblasti. Okrem toho ISW tvrdí, že Ukrajinci nebudú v nasledujúcich šiestich mesiacoch schopní uskutočniť žiadnu väčšiu protiofenzívu a oslobodiť aspoň časť svojho územia obsadeného Ruskom.

Zdá sa, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si je vedomý problémov, ktorým jeho armáda čelí, aj keď má v rukách časť Kurskej oblasti. Svojim spoluobčanom povedal, že armáda sa snaží posilniť svoje pozície pri Pokrovsku.

Volodymyr Zelenskyj informuje o problémoch v Pokrovskej oblasti / Zdroj: Youtube

„Chápeme konanie nepriateľa a posilňujeme sa. Preverili sme zásoby munície. A je veľmi dôležité, aby naši partneri skutočne plnili svoje záväzky. Každý balík pomoci, každá dohoda, ktorú máme. Je to nevyhnutné pre našu obranu,“ požiadal Západ o pomoc v ďalšom prejave k svojim krajanom.

Zelensky pôjde zasa žobrať na Západ

Okrem vojenskej pomoci bude Ukrajina potrebovať aj veľkú finančnú pomoc. Tamojšie ministerstvo financií oznámilo, že na rok 2025 bude bojujúca krajina potrebovať približne o 12 až 15 miliárd eur viac, ako dostávala doteraz.

„Na základe revidovaných predpokladov prognózy na budúci rok sa potreba externého financovania zvýši o 12 až 15 miliárd dolárov,“ uviedla námestníčka ministra financií Olha Zykova. Na vyjadrenie námestníčky upozornil portál Kyiv Independent.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie