štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaHARRISOVÁ NEVIE KAM ĎALEJ Z KONOPÍ. ŠÍRI PRÁZDNE SĽUBY

HARRISOVÁ NEVIE KAM ĎALEJ Z KONOPÍ. ŠÍRI PRÁZDNE SĽUBY

Zatiaľ čo sa kandidátka Demokratickej strany USA na prezidentku Kamala Harrisová snaží získať voličov rečami o tom, ako by zastavila zdražovanie potravín, niektorí demokratickí zákonodarcovia sa tajne stretávajú so zástupcami potravinárskeho priemyslu a ubezpečujú ich, že ide len o plány, ktoré nikdy neprejdú Kongresom, vyplýva zo zistení portálu Politico.

Ak by ich Harrisová v budúcnosti skutočne navrhla, mnohí jej stranícki kolegovia už teraz signalizujú, že všetko „zmietnu zo stola“. „Stále neviem, ako by to fungovalo,“ nerozumejú návrhom svojej prezidentskej kandidátky ani niektorí demokrati. Kandidátka za demokratov však vsadila na, pre tradičné hodnoty USA, podozrivo lacnú populistickú kartu, informujú parlamentilisty.cz.

Harrisová predstavila svoje plány na zastavenie zdražovania v Amerike vo svojom prvom veľkom prejave o hospodárskej politike, načo sa ozval jej republikánsky súper Donald Trump a spolu s ďalšími kandidátmi GOP začal šíriť informácie, že súčasná viceprezidentka v skutočnosti plánuje zaviesť „komunistickú kontrolu cien“.

Americký potravinársky priemysel zažíva paniku

To, čo by sa zdalo byť len výkrikom v tvrdej kampani pred nadchádzajúcimi prezidentskými voľbami, sa stalo aktuálnou témou najmä po tom, čo Harrisovej plán vyvolal zdesenie nielen u Trumpa, ale aj u predstaviteľov amerického potravinárskeho priemyslu. Podľa denníka New York Times Harrisovej slová o „zákaze“ cien potravín dokonca prinútili niektorých stredoľavicových ekonómov vyskočiť zo stoličky a varovali, že takáto politika by mohla priniesť viac škody ako úžitku.

Hoci pevná podoba Harrisovej plánu na zastavenie rastu cien zostáva nejasná, jeho ústredným bodom je výzva, aby Kongres uzákonil vôbec prvý federálny zákaz zdražovania v potravinárskom a obchodnom sektore, ktorý má do veľkej miery kopírovať návrh demokratickej senátorky Elizabeth Warrenovej.

Americkí výrobcovia potravín vyjadrujú svoj hlasný nesúhlas

Politico píše, že po zverejnení plánu prezidentskými kandidátmi  horúce linky u mnohých demokratov nemohli vychladnúť , keď im začali volať nie príliš nadšení potravinári a americkí podnikatelia. A zatiaľ čo politička ubezpečuje svojich voličov, že zastaví zvyšovanie cien, zákonodarcovia z jej strany ubezpečujú svoje kontakty, že ide len o sľuby, ktoré aj tak nikdy neprejdú, takže sa niet čoho obávať.

Podľa šiestich demokratických zákonodarcov a piatich demokratických asistentov, ktorým portál Politico poskytol anonymitu, aby mohli o veci otvorene hovoriť, Harrisovej plán nemá šancu v dohľadnom čase prejsť Kongresom, a to ani v prípade, že demokrati vo voľbách vyhrajú Biely dom a získajú Kongres. To, že plán „nie je životaschopný“, vraj podľa zdrojov portálu často zaznieva v súkromí.

Harrisovej náhly záchvat filantropie

„Tvrdia, že ide skôr o taktiku šírenia posolstva – spôsob, ako ukázať, že Harrisová chápe, že ceny potravín zostávajú ekonomickou záťažou pre mnohých Američanov, a ako presmerovať hnev voličov z inflácie na korporácie, spôsobom, ktorému fandia najmä progresívci,“ spomína Politico a dodáva, že Harrisová by mohla tvrdo naraziť u svojich demokratov v Kongrese aj na ďalšiu časť svojej ekonomickej agendy, keďže jej súčasťou má byť presadzovanie protimonopolných pravidiel.

„Úprimne povedané, stále neviem, ako by to fungovalo,“ povedal jeden zo zdrojov pre Politico.

Takže signály o „progresívnejšej agende“ môžu veľmi dobre zostať len tým, že majú podporu len medzi menšinou demokratov. Na voličov to však môže fungovať. „Voliči hľadajú prezidenta, ktorý zníži ceny a postaví sa chamtivým korporáciám a podvodníkom, ktorí vedia, ako oklamať pracujúcich ľudí o ich ťažko zarobené peniaze,“ povedal hovorca Harrisovej kampane Charles Lutvak.

Národná asociácia predajcov potravín v USA, ktorá zastupuje nezávislé supermarkety a podporuje snahy o zvýšenie konkurencie v tomto odvetví, tvrdí, že Harrisová len „hľadá problémy“ a namiesto toho by sa mala zamerať na presadzovanie už platných protimonopolných zákonov.

Hurá systém Harrisovej má diery ako hrom

Jeden z predstaviteľov potravinárskeho priemyslu pre Politico naznačil, že ide skôr o „sondáž“ než o serióznu politiku, keďže Harrisovej kampaň napríklad vopred nepožiadala o spätnú väzbu od kľúčových skupín potravinárskeho priemyslu. „Je to však jasná snaha odvrátiť vinu za infláciu od jej vlády,“ povedal a dodal, že zákaz ‚nadmerných‘ cien potravín by mohol byť trikom na ovplyvnenie voličov.

Aj ďalšie plány znejúce z úst Harrisovej vyvolávajú obavy medzi najväčšími ťahúňmi americkej ekonomiky. A zatiaľ čo sa The Economist zamýšľa nad tým, aký vplyv mohol mať na Harrisovú jej otec Donald J. Harris – emeritný profesor ekonómie na Stanfordskej univerzite, ktorého ekonomické zázemie je presiaknuté marxistickou teóriou, čo viedlo The Economist minulý mesiac k tomu, aby ho označil za „militantného marxistického ekonóma“, Financial Times konštatuje, že ekonómovia by sa po zverejnení Harrisovej plánov mali „škrabať po hlave“.

Nikto nevie, ako to dopadne

Odkedy prezident Joe Biden v júli „odovzdal pochodeň“ Harrisovej, politickí analytici sa podľa denníka snažia rozlúštiť, ako by vyzerala administratíva s viceprezidentkou na čele, a práve v ekonomických otázkach je nejasností najviac.

Väčšina americkej verejnosti si vraj myslí, že ekonomický kurz, ktorý nastolil Biden, musí padnúť a Harrisová sa vraj snaží voličom povedať, že v tejto otázke počúva ich želania, píše Financial Times.

Kamala sa hrá na socialistku

Medzi novými opatreniami, ktoré Harrisová predstavila, sú – okrem federálneho zákazu zdražovania potravín – väčšie daňové úľavy pre rodiny a prvonadobúdateľov, zvýšenie sadzby dane z príjmov právnických osôb z 21 % na 28 % a návrh na oslobodenie prepitného od dane – čo je bod prevzatý priamo z programu Donalda Trumpa.

„Pokiaľ ide o iné hospodárske otázky, ktorým krajina čelí, je oveľa neprehľadnejší,“ konštatuje však denník Financial Times a pýta sa, čo si Harris myslí napríklad o priemyselnej politike, sankciách voči Iránu alebo spolupráci s Čínou.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie