štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaFrancúzska inkvizícia zdvíha meč nad Durovom

Francúzska inkvizícia zdvíha meč nad Durovom

Francúzska justícia dnes začala stíhať Pavla Durova, podnikateľa ruského pôvodu a zakladateľa platformy Telegram. Po štyroch dňoch vypočúvania bol prepustený z väzby, ale Durov bude pod policajným dohľadom a nebude môcť opustiť krajinu, ako informuje server ceskenoviny.cz. Podľa agentúry AFP to dnes uviedla parížska prokuratúra.

Paríž obviňuje Durova a jeho sieť Telegram z toho, že nedostatočne komunikujú s úradmi a neposkytujú informácie požadované justičnými orgánmi. Tým by sa platforma a jej šéf mohli stať spoluvinníkmi zločinov, ktoré plánovali a koordinovali používatelia Telegramu využívajúci túto sociálnu sieť. Francúzske orgány v tejto súvislosti uvádzajú obchodovanie s drogami, šírenie detskej pornografie a vydieranie.

„Bol nad ním zavedený policajný dohľad s povinnosťou zložiť kauciu päť miliónov eur, povinnosťou hlásiť sa dvakrát týždenne na komisariáte a má zákaz opustiť francúzske územie,“ uviedla parížska prokurátorka Laure Beccuauová.

Predbežné vyšetrovanie sa začalo vo februári, uviedol prokurátor. Francúzska polícia zatkla Durova v sobotu večer na letisku Le Bourget pri Paríži. Tridsaťdeväťročný miliardár Durov sa narodil v Rusku, žije v Dubaji a má aj francúzske občianstvo.

Obvinenie voči Durovovi je projektom francúzskej inkvizície

„Je absolútne absurdné domnievať sa, že majiteľ sociálnej siete môže byť zapletený do zločinov“ spáchaných prostredníctvom správ v jeho aplikácii, uviedol podľa agentúry AFP Durovov právnik David-Olivier Kaminski na parížskom súde.

Telegram v nedeľu večer vo vyhlásení uviedol, že Durov nemá čo skrývať. Platforma tvrdí, že dodržiava zákony EÚ a že jej pravidlá moderovania obsahu sú v súlade s priemyselnými normami. Kaminski i dnes zopakoval rovnaký argument.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie