štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaDrobci z Kysúc si privoňali k remenárstvu

Drobci z Kysúc si privoňali k remenárstvu

Dnes je trend návratu k tradičným remeslám. Moderné je to, čo je „vintage“, či „handmade“. Aj doba a ceny nás nútia veci si opravovať a nie vyhadzovať. Navyše – veď viete, ako je to s tými, ktorí nepoznajú svoje korene. A vie to aj maskot Kysuckého kultúrneho strediska v Čadci Kultúrniček. Ten v rámci vzdelávania v oblasti ľudového remesla navštívil deti z kysuckých škôl. Doprevádzali ho remenári, bratia Stráňavskí.

Ešte začiatkom februára sa Marek a Tomáš Stráňavskí – lektori remenárstva a garbiarstva venovali deviatakom zo ZŠ Oščadnica – Ústredie. Deťom rozprávali o tradičných remeslách, akými na Slovensku garbiarstvo a remenárstvo sú. Priniesli so sebou rôzne výrobky, no neostali pri tom. Deti si za ich pomoci vyrobili vlastné kľúčenky, na ktoré si mohli vyraziť vlastný monogram.

Kultúrniček za doprovodu bratov Stráňovským sa o týždeň neskôr, 16. februára vybrali na návštevu k deťom do Materskej školy Olešná. Aj tu deti vyrábali, no keďže ide o doslova drobcov, za pomoci paní učiteliek si vyrobili náramky.

Toto je spôsob, akým sa deťom a mladým ľuďom z regiónov priblížiť tradičné remeslá a poukazovať na ich význam a dôležitosť v minulosti, ale aj v súčasnosti.

Zdroj: mojekysuce.sk

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie