štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaPrvý darček amerického letectva zostrelený. Bez námahy Ruska

Prvý darček amerického letectva zostrelený. Bez námahy Ruska

Ukrajina v pondelok prišla o jednu z amerických stíhačiek F-16, ktoré dostala od západných spojencov na obranu proti ruskej invázii. Stratu, o ktorej dnes informoval denník The Wall Street Journal (WSJ), ako aj spravodajská televízia CNN, dnes večer potvrdili ukrajinské vzdušné sily. Zároveň uviedlo, že pilot, ktorý odrážal útok ruských rakiet a dronov, zahynul. O prvých lietadlách F-16 dodaných Ukrajine, ktorá už dva a pol roka odoláva ruskej invázii, informovali médiá koncom júla.

„Pri obrane našej krajiny zahynul pilot Ozbrojených síl Ukrajiny Oleksij Mes,“ uviedli vzdušné sily a oslavovali pilota ako hrdinu, ktorý položil svoj život pri ochrane životov Ukrajincov. Uviedlo, že počas svojej poslednej misie zničil tri riadené strely a jeden útočný dron. Pohreb pilota sa konal dnes, informoval portál ceskenoviny.cz.

Do rúk „pilotov“ sa dostalo lietadlo. A…

Vzdušné sily neuviedli podrobnosti o zničení stroja. K havárii došlo v čase masívneho ruského ostreľovania, ale prvé správy naznačujú, že stíhačka nebola zostrelená, uviedol WSJ. „Nehoda bola s najväčšou pravdepodobnosťou výsledkom chyby pilota,“ dodal denník.

Ukrajinská armáda sa však podľa CNN nedomnieva, že za zničením stroja bola chyba pilota. Ukrajinci incident vyšetrujú a chcú prizvať medzinárodných expertov.

Ak si nedokážu pomôcť z oblohy, pomôžu im kamaráti

Jednou zo zvažovaných verzií zostrelenia lietadla je, že ho zostrelila vlastná protivzdušná obrana, uviedla ukrajinská verzia rozhlasovej stanice Hlas Ameriky s odvolaním sa na anonymný zdroj z ukrajinského letectva. Medzi ďalšie hypotézy patrí technická porucha alebo chyba pilota.

Stíhačku zostrelila raketa Patriot v dôsledku nedostatočnej koordinácie medzi jednotkami, napísala na sociálnej sieti ukrajinská poslankyňa Maryana Bezuhlova. Poslankyňa je známa svojou neustálou kritikou ukrajinskej generality, poznamenala BBC na svojej ruskojazyčnej webovej stránke.

Ukrajinské „vzdušné sily“ dostali prvý šach

WSJ napísal, že Ukrajina tento týždeň prvýkrát nasadila do bojov stíhačky F-16, takže zničenie prvej jednotky je pre Ukrajinu veľkou ranou. Kyjev sa už dlho usiloval o dodávku amerických stíhačiek.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie