štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaAko je to s Nord Streamom ll? Majú Poliaci prsty v explózii?

Ako je to s Nord Streamom ll? Majú Poliaci prsty v explózii?

Poliaci a Nemci sú opäť v rozopriach kvôli plynovodu Nord Stream II. Welt am Sonntag uvádza, že Nemci obviňujú poľskú stranu z marenia vyšetrovania výbuchu plynovodu. Vláda vo Varšave odmieta, že by akýmkoľvek spôsobom blokovala vyšetrovanie.

Bývalý šéf spravodajskej služby BND August Hanning sa vo vyhlásení pre nemecký denník Die Welt nechal počuť, že Poľsko a Ukrajina pri útoku na plynovod Nord Stream II dokonca spolupracovali. Vymieňali si vraj dokonca informácie na úrovni prezidentov, ako informujú parlamentnilisty.cz.

Keď v roku 2022 „vybuchol“ plynovod Nord Stream II, vynorili sa otázky, akému záujmu takýto výbuch vlastne slúži? V záujme Ruska zvýšiť tlak na zvyšovanie cien plynu na svetových trhoch? Alebo to bola Ukrajina, ktorá už dlhé roky nemá záujem o plynovod mimo svojho územia? Alebo tretia strana?

Prestížny denník Wall Street Journal napísal, že za útokom stála ukrajinská skupina a že útok na plynovod schválil dnešný ukrajinský veľvyslanec v Spojenom kráľovstve Valerij Zalužnyj. „V máji 2022 sa zišla hŕstka vysokých ukrajinských vojenských dôstojníkov a podnikateľov, aby si pripila na pozoruhodný úspech svojej krajiny pri zastavení ruskej invázie. Povzbudený alkoholom a vlasteneckým zápalom niekto navrhol ďalší radikálny krok: zničiť Nord Stream,“ napísal WSJ.

S pravdou von, nástojí kancelár Olaf Scholz

Bývalý šéf spravodajskej služby BND August Hanning vo vyhlásení pre nemecký denník Die Welt uviedol, že Poľsko a Ukrajina dokonca spolupracovali pri útoku na Nord Stream II.

Je zrejmé, že sa na ňom podieľali aj poľské tajné služby. Neverím, že to boli len tajné služby; som presvedčený, že existovala dohoda medzi najvyššími predstaviteľmi Ukrajiny a Poľska. Útok pravdepodobne uskutočnila ukrajinská tajná služba vďaka silnej logistickej podpore z Poľska,“ poznamenal Hannig a dodal, že na takýchto operáciách sa dohodli aj prezidenti štátov. A bývalý šéf nemeckej spravodajskej služby nepochybuje, že poľský prezident Andrzej Duda a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si vymenili informácie o celej operácii.

Sú schopní Poliaci kryť pravdu krvou?

Podľa denníka Welt am Sonntag sa Nemci naďalej domnievajú, že Poľsko zohralo úlohu v útoku na Nord Stream II už tým, že bránilo vyšetrovaniu. Poliaci mali najmä nechať spláchnuť potápača Volodymyra Z., ktorý samotnú akciu vykonal. 

„Vyšetrovatelia tvrdia, že šesťčlenná posádka potápačov, ktorá údajne nastražila výbušniny z plachetnice Andromeda, bola vyškolená v Poľsku. Vyšetrovatelia sa tiež domnievajú, že Varšava mohla poskytnúť logistickú podporu podvodnej operácii. Členovia posádky Andromedy sú podozriví, že si na palubu vzali vybavenie potrebné na útok v prímorskom letovisku Kołobrzeg, kde sa plavidlo sedem dní pred výbuchmi zastavilo,“ uviedol Politico a dodal, že článok pôvodne uverejnil v nemčine Welt, sesterská publikácia Politica v skupine Axel Springer.

Vláda vo Varšave sa proti týmto „obvineniam“ dôrazne ohradila. „Tvrdenie, že Ukrajina uskutočnila túto akciu s pomocou poľských poznatkov, je úplne nepodložené,“ povedal pre Welt am Sonntag šéf poľského Národného bezpečnostného úradu Jacek Siewiera.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie