štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaBolí vás hlava? Príde razantná zmena počasia

Bolí vás hlava? Príde razantná zmena počasia

Meteorológovia upozorňujú, že už o niekoľko hodín sa začne počasie v Európe výrazne zhoršovať. Rúti sa na nás víchrica WENCKE. Najhoršie počasie sa v Európe očakáva v noci zo štvrtka na piatok.

„Zhoršenie počasia čaká aj naše územie a musíme sa pripraviť na veterné a poriadne upršané počasie. V Európe však budú vyčíňať oveľa nebezpečnejšie javy. Hrozia dokonca aj búrky, či výdatnejšie sneženie,“ píše iMeteo.sk.

Počasie v Európe začne v priebehu štvrtka ovplyvňovať rozsiahla tlaková níž, ktorá dostala od nemeckých meteorológov meno WENCKE. 

„Keďže budeme v blízkosti stredu tejto tlakovej níže, tak sa treba pripraviť na veterné počasie, no okrem silného vetra sa treba pripraviť aj na zrážky. V našej oblasti budú zrážky o čosi intenzívnejšie, keďže v priebehu piatka sa nad Talianskom prehĺbi ďalšia tlaková níž, ktorá bude smerovať k severovýchodu nad Česko,“ informuje portál.

Vietor bude presahovať rýchlosť až viac ako 100 km/h

Veterno bude zo štvrtka na piatok aj na Slovensku. Vietor začne silnieť už počas štvrtka. Nárazy vetra by sa mali pohybovať do 50 km/h, na horách až do 80 km/h.

„V noci na piatok môžu nárazy vetra na horách prekonávať 100 km/h a veľmi veterno by malo byť aj v Podunajskej nížine, kde sa očakávajú poryvy vetra s rýchlosťou cez 80 km/h,“ dodáva iMeteo.sk s tým, že najsilnejší vietor sa očakáva od štvrtka 19.00 do piatkového rána.

Tvoriť sa budú aj búrky

Cez strednú Európu bude postupovať aj studený front a tvoriť sa majú aj búrky. Tie sa ale neočakávajú na Slovensku.

Na Slovensku v porovnaní s niektorými inými časťami Európy môžeme očakávať výdatné zrážky. Tie dorazia v jednotlivých vlnách. Výraznejšie začne pršať v piatok ráno a zrážky by mali prechodne ustávať až v sobotu večer.

„Na našom území by od piatkového rána až do sobotňajšieho večera malo spadnúť od 20 do 50 mm zrážok. Najviac zrážok spadne v Banskobystrickom kraji na južných návetriach,“ píše portál.

Pršať by malo aj na horách. Na rozdiel od Álp na severovýchode Talianska a na severozápade Slovinska, kde môže napadnúť až meter nového snehu, sa sneženie na Slovensku neočakáva.

Zdroj: Hlavný denník

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie