štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaV povolebnom Francúzsku je mela. Každý s každým proti každému

V povolebnom Francúzsku je mela. Každý s každým proti každému

Marine Le Penová, šéfka pravicovej strany Národný front, pre denník La Tribune uviedla, že nechce brániť vytvoreniu vlády s novým premiérom Michelom Barnierom zo strany Republikáni. „Nechceme spôsobovať obštrukcie,“ povedala o voľbe francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý Barniera poveril úlohou predsedu vlády, informujú parlamentnilisty.cz. „Francúzsky ľud sa búri. Vstúpili sme do revolúcie. Nebude žiadna pauza, žiadne prímerie. Vyzývam na predĺžený boj,“ ozývalo sa z pouličných demonštrácií, ktoré hrozili prerásť do nepokojov.

Barnier má za sebou vynikajúcu politickú kariéru. Bol ministrom, ale aj európskym komisárom. Do povedomia verejnosti vstúpil ako hlavný vyjednávač Európskej únie so Spojeným kráľovstvom po brexite.

A v kľúčovej otázke Národného frontu sa dokázal zhodnúť s Marine Le Penovou. A tou je migrácia. Za prezidenta Nicolasa Sarkozyho Barnier navrhol „ukončenie neeurópskej imigrácie na tri až päť rokov“. A práve tento postoj Le Penovej vyhovuje, pretože prisľúbila podporu vláde pod podmienkou, že sa bude zaoberať migráciou tak, ako to požaduje jej jedenásťmiliónová voličská základňa.

Le Penová a Bernier o migrantoch za jeden povraz

„Je nepopierateľné, že Michel Barnier zrejme zdieľa náš postoj k migrácii,“ povedala Le Penová francúzskym novinám. „Teraz od neho očakávame, že začne konať. Sám to povedal, keď odovzdával moc: menej rečí, viac činov.“

Francúzske voľby dopadli tak, že zostavenie vlády závisí od podpory Národného frontu Marine Le Penovej. Zvolenie Emmanuela Macrona preto musí prelomiť politickú patovú situáciu, ktorá by inak mohla viesť k ďalším predčasným voľbám. Ľavicový Nový ľudový front dôrazne odmietol Barniera ako predsedu vlády. Jean Luc Mélenchon, líder ľavicového hnutia Nepoddajné Francúzsko, označil Macronov krok za „ukradnuté voľby“.

Verejnosť je zmätená. V uliciach je živo

Vývoj vo francúzskom parlamente sa nepozdáva ani ľavicovo orientovanej verejnosti. Tisíce demonštrantov vyšli v sobotu do ulíc po celom Francúzsku po tom, ako prezident Emmanuel Macron odmietol požiadavky francúzskej ľavice na zostavenie vlády a namiesto toho vymenoval za premiéra konzervatívneho veterána Michela Barniera.

Nový ľudový front presadzoval, aby sa premiérkou stala jeho kandidátka Lucie Castetsová. Macron všetkým argumentoval, že Castetsová by hlasovanie o dôvere vláde neprežila, ale organizátori demonštrácie označili Macronovo rozhodnutie za „prevrat“.

„Myslím na milióny voličov, ktorí sa cítia zradení, a tiež na Macronistov a volených predstaviteľov, ktorí sú úprimne proti Národnému zhromaždeniu,“ napísala na sieti X o protestoch Lucie Castatsová, kandidátka ľavicovej koalície.

A skutočne, Francúzsko počas víkendových ľavicových protestov žilo v uliciach s transparentmi v rukách. Hoci koaličný Nový ľudový front získal v júlových predčasných voľbách väčšinu, nezískal absolútnu väčšinu.

Strany burcujú obyvateľov k nepokojom

Francúzski Zelení, Komunisti a hnutie Nepoddajné Francúzsko Jeana-Luca Mélenchona vyzvali svojich priaznivcov, aby sa pripojili k protestom. Mélenchon na čele parížskeho sprievodu vášnivo vyhlásil, že „francúzsky ľud sa búri. Vstúpili sme do revolúcie. Nebude žiadna prestávka, žiadne prímerie. Vyzývam vás, aby ste viedli dlhotrvajúci boj,“ zaznelo z jeho úst na demonštrácii v Paríži.

Organizátori odhadli počet demonštrantov len v Paríži na 160 000. V celom Francúzsku sa ich počet odhadoval na 300 000. Parížske úrady znížili odhady organizátorov na reálnejších 26 000 demonštrantov.

Všetky štyri ľavicové sily v rámci Nového ľudového frontu, ktoré kontrolujú 193 z 577 kresiel vo francúzskom Národnom zhromaždení, oznámili, že plánujú hlasovať za vyslovenie nedôvery Barnierovej vláde.

Na to, aby sa Michel Barnier stal premiérom, musí získať tichú podporu Le Penovej spolu s Republikánmi a stranou Obnova vedenou Macronom. Túto skutočnosť mu teraz naznačil denník La Tribune.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie