štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaAMERICKÝ PREZIDENT A BRITSKÝ PREMIÉR ROKOVALI O UKRAJINE

AMERICKÝ PREZIDENT A BRITSKÝ PREMIÉR ROKOVALI O UKRAJINE

Americký prezident Joe Biden dnes privítal v Bielom dome britského premiéra Keira Starmera uprostred narastajúceho tlaku na Washington, aby umožnil Ukrajine použiť západné zbrane dlhého doletu na útoky na ciele v ruskom tyle, uvádza portál ceskenoviny.cz. Lídri pred novinármi uviedli, že budú diskutovať o Ukrajine a Blízkom východe, na otázky o bojových obmedzeniach pre Kyjev neodpovedali.

Biden a Starmer si v prítomnosti reportérov vymenili krátke úvodné prejavy, po ktorých reportéri začali kričať otázky predtým, ako ich zamestnanci odprevadili z miestnosti. Odpoveď bola len na otázku, čo si myslí americký prezident o vyjadreniach Moskvy ohľadom blížiacej sa vojny s NATO. „Nemyslím si veľa o (ruskom prezidentovi) Vladimirovi Putinovi,“ povedal Biden.

Putin vysiela varovné signály voči NATO

Putin vo štvrtok povedal, že NATO sa ocitne vo vojne s Ruskom, ak Západ dovolí Ukrajine zaútočiť na ciele hlboko na ruskom území. Medzitým Bidenova vláda čelí tlaku Kyjeva alebo niektorých zákonodarcov Republikánskej strany, aby uľahčili podmienky používania zbraní dlhého doletu pre Ukrajinu. Podľa amerických mediálnych zdrojov je táto otázka jednou z tém dnešného stretnutia, pričom Starmer sa chystá požiadať Bidena o súhlas s použitím britských rakiet Storm Shadow, ktoré obsahujú aj komponenty vyrobené v USA.

Rokovanie Joea Bidena s Keirom Starmerom / Zdroj: X

Biely dom však pred zasadnutím oznámil, že v tomto smere sa dnes žiadne oznámenie nerobí. Biden a Starmer nenaplánovali spoločnú tlačovú konferenciu na záver stretnutia.

Obaja lídri na úvod stretnutia uviedli, že budú hovoriť aj o situácii na Blízkom východe, kde už takmer rok zúrila vojna v pásme Gazy medzi Izraelom a palestínskym teroristickým hnutím Hamas a kde pretrvávajú obavy zo širšieho konfliktu. Na rokovaniach v Bielom dome sa dnes zúčastnili aj americkí a britskí ministri zahraničných vecí Antony Blinken a David Lammy, ako aj ďalší blízki spolupracovníci Bidena a Starmera.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie