štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKomentáreDIGITÁLNA GENERÁCIA OVLÁDA SVET. KTO SÚ ALFA DETI?

DIGITÁLNA GENERÁCIA OVLÁDA SVET. KTO SÚ ALFA DETI?

Patria medzi prvých, ktorí sa narodili v 21. storočí a od detstva vyrastali obklopení všadeprítomnými digitálnymi technológiami. Bez toho, aby dosiahli dospelosť, priťahujú pozornosť médií aj podnikateľov. Generácia alfa je pripravená utrácať a čoskoro obsadí profesie, ktoré ešte ani neexistujú.

„Sú vôbec prvou „digital“ generáciou. Nikdy nezažili svet, v ktorom by boli nielen mobilné telefóny, ale aj sociálne siete. Skoro ako keby nemali ani možnosť skryť sa pred technikou. Ba čo viac, keď o pár rokov vyrastú, ich život bude vyzerať ako zo stránok sci-fi románu. Autonómne autá a autobusy budú považované za niečo bežné, budú chodiť na holografické koncerty s priateľmi a digitálni asistenti budú pre nich rovnako samozrejmou súčasťou domácnosti ako kávovar pre rodičov. A možno aj títo virtuálni spoločníci a kontrolóri budú zároveň presne merať množstvo kofeínu vo svojej rannej káve“, komentuje neuveriteľnú víziu Ludmila Hamplová pre lidovky.cz.

Blade Runner s konkrétnymi kontúrami

Znie to ako futuristické vízie ďaleko od reality? Celkom možno, ale už v roku 2021 si nemecká televízna stanica WDR v rámci svojho Innovation Hub objednala rozsiahlu reportáž s názvom Generation Alpha, teda Generácia Alpha a zároveň sa pozrela do pomerne blízkej budúcnosti, presnejšie do roku 2035. Už o pár rokov by mladí ľudia, ktorí sú dnes deťmi alebo len prichádzajú na svet, mohli žiť v prostredí, ktoré sa nám zdá dosť zvláštne alebo dokonca desivé (starnutie). Napríklad vo forme zdravotného skóre, ktoré sa znižuje pre nadmerné hranie počítačových hier, alebo virtuálnych asistentov schopných plánovať a zabezpečiť týždenný nákup alebo spôsob práce a trávenia voľného času.

Nezáleží na tom, alfa generácia, teda ľudia narodení v rokoch 2010 až 2024, budú najpočetnejšími, aké sa kedy narodili. Podľa aktuálnych údajov sa každý týždeň narodí 2,5 milióna „alf“ a keď sa narodia všetci, budú ich viac ako dve miliardy. A na rozdiel od predchádzajúcich generácií, ktoré sa s technológiami zoznámili až za svojho života, sa už narodili do sveta plného digitálnych nástrojov a svet bez nich vôbec nepoznajú. Mali by sme sa báť generácie alfa alebo sa báť o nich samotných?

Nezáleží na tom, alfa generácia, teda ľudia narodení v rokoch 2010 až 2024, budú najpočetnejšími, aké sa kedy narodili. Podľa aktuálnych údajov sa každý týždeň narodí 2,5 milióna „alfa“ detí a keď sa narodia všetci, budú ich viac ako dve miliardy. A na rozdiel od predchádzajúcich generácií, ktoré sa s technológiami zoznámili až za svojho života, sa už narodili do sveta plného digitálnych nástrojov a svet bez nich vôbec nepoznajú. Mali by sme sa báť generácie alfa alebo sa báť o nich samotných?

Online od počatia

Základnou charakteristikou generácie alfa je takmer automatický kontakt s digitálnymi technológiami. To však neznamená, že absolútne každý jedinec z generácie alfa je plne a bez obmedzenia digitálny. Podľa výskumu Digitálna inklúzia, ktorý vypracovala iniciatíva Czech Digital, sú deti zo sociálne vylúčených lokalít jednou z troch skupín ohrozených digitálnym vylúčením. Hoci používajú internet, zdieľajú jeden mobilný telefón so svojimi súrodencami alebo matkou v obmedzenom a často obmedzenom rozsahu. Nemajú mobilné dáta a pripájajú sa iba cez verejné wifi siete. Táto digitálna priepasť bola veľmi viditeľná napríklad počas pandémie COVID-19, keď školské vyučovanie začalo fungovať online s viac-menej problémami, ale tieto deti a mladí ľudia nemuseli mať doma počítač, na ktorom by mohli vykonávať úlohy.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie