štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaHandlová: Zosuv pôdy pod Kebaňou nie je nebezpečný

Handlová: Zosuv pôdy pod Kebaňou nie je nebezpečný

Vyšší úhrn zrážok v poslednom polroku a vzostup hladín spodných vôd pri Handlovej zapríčinili, že sa na lúke pod Kebaňou objavil menší zosuv pôdy. Mesto bude musieť urobiť nejaké úpravy, obyvatelia však môžu byť pokojní.

Na prelome januára a februára si Handlovčan na lúke pod Kebaňou všimol zosunuté časti svahu. Podal podnet, ktorý bol kvôli vysokonapäťovému stĺpu mesto posunulo na Geologický ústav Dionýza Štúra. Geológovia ľudí upokojujú: tento jav v okolí Handlovej nie je vďaka klimatickým podmienkam a ľudskej činnosti ničím výnimočným.

Podľa webového sídla mesta Handlová sa zosuv rozprestiera na ploche 1272,63 m2.  Odlučná hrana aktívneho zosuvu je v dĺžke 53,9 m a dosahuje výšku maximálne 1,7 m. Zreteľná šmyková plocha je hlavne v západnej časti poľa zosuvu.

Slovenská republika má vypracovaný Atlas máp stability svahov. Táto lokalita sa vyznačuje tým, že je v nej niekoľko nestabilných území. Geológovia Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra tvrdia, že zosuv bol vyvolaný najmä nadmernými zrážkami v jesennom a zimnom období roku 2023 a pokračovaním zrážkovej činnosti v mesiaci január 2024. Zrážková činnosť sa zrejme podpísala na stúpnutí hladiny spodnej vody.

Zástupca primátorky Handlovej Radoslav Iždinský pripomína, že v zosuvnom pásme je až 70-80 percent Handlovej. Preto sa väčšie, či menšie zosuvy vyskytujú vo viacerých handlovských lokalitách.

„Z hľadiska závažnosti je tento zosuv hodnotený v kategórii R2-stredná významnosť, čo značí malé poškodenie budov, infraštruktúry a životného prostredia a žiadne podstatné vplyvy na obyvateľstvo, či funkčnosť budov,“ konštatujú geológovia a vzhľadom na ďalšiu hrozbu odporučili preloženie vysokonapäťového stožiara. Keďže by sa mohol aktivovať malý lokálny zosuv, stožiar by mal byť presunutý severným smerom, ďalej od hrany potenciálneho zosuvu.

Stanovisko Štátneho geologického ústavu ale zosuv neodporúča zaradiť medzi lokality navrhované na inžinierskogeologický prieskum, následnú sanáciu a prípadné monitorovanie.      

Zdroj: handlova.sk

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie