štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaBratislavčanov stále trápia diviaky

Bratislavčanov stále trápia diviaky

Len zhruba pred mesiacom mestská samospráva v Bratislave zorganizovala odlov diviakov vo svojom ppoľovníckom revíri. Problém však ostáva nevyriešený – diviaky si po Bratislava korzujú naďalej. Aj tentokrát ide o Bratislavu – Nové mesto. Tamojšia samospráva podnety od občanov vždy posunie Mestským lesom Bratislava, no tie hovoria o dlhodobom probléme.

Odlov sa uskutočnil 24. januára v oblasti Krásny vrch. Mestské lesy si podľa Topiek problém uvedomujú, no vysvetľujú, že len tak na sídlisku odlov urobiť nemôžu aj kvôli bezpečnosti obyvateľov. Na hranici pásma lesa nad Kramármi však počas minulej sezóny odlovili viac, ako sto kusov diviačej zveri. Poľovníci však poznajú čiastočné riešenie – starostlivosť o záhrady v okrajových častiach mesta.

Sedem hodín uzávery mestských lesov

MČ Nové Mesto preto koncom januára pristúpila k ráznemu kroku a rozhodla sa pre odlov diviačej zveri. Ten prebiehal v Mestských lesoch Bratislava, v oblasti Krásny vrch, kde 24. januára uzavreli všetky prístupové cesty. Na odlove sa podieľalo 56 strelcov, 50 honcov a asi 20 poľovných psov, pričom všetci strelci prešli dychovou skúškou na alkohol. Odlovené boli tri kusy zveri.

Diviak na Vidlicovej

„Konkrétne nám zničil smetný kôš a zlomil latku v plote,“ uviedla a hovorí žena s tým, že voči nevítanému návštevníkovi sú v bezmocnej situácii. Zvieratá sú nevyspytateľné a od úradníkov sa dočkali rady, aby zvieratám v tme ľudia zasvietili do očí, čo ich ochromí.

„Dcéra skončila na plynových hodinách, kam vyliezla, keď sa vracala po tréningu, lebo boli pri bránke,“ dodáva s tým, že toto sa udialo ešte vo večerných hodinách.

Neumývajú si ruky

„Premnožené diviaky sú problémom dlhodobým, ktorý Mestské lesy síce nezapríčinili, ale jeho riešenie je prioritou na našom úseku poľovníctva,“ reagujú Mestské lesy Bratislava. Konštatujú tiež, že neexistuje okamžité riešenie, no vkladajú doň značnú energiu a úsilie.

„V priebehu minulého roka sme na území Mestských lesov takto ulovili až 457 kusov. Uvedomujeme si vážnosť problému, práve preto sme minulý rok prijali extra opatrenia, a to odlov prostredníctvom špecializovaných poľovníkov, ktorí lovia tesne nad Kramármi a Kolibou, ktoré sú kritickými lokalitami,“ uvádzajú. V tejto oblasti bolo počas minulej sezóny odlovených viac ako 120 kusov diviačej zveri.

Na sídlisku to nepôjde

„Poľovať v intraviláne, vnútri na sídlisku, nám neumožňuje zákon a zároveň by to bolo veľmi rizikové. Preto v prípadoch, kedy diviaky pravidelne prenikajú hlbšie do intravilánu, až na sídliská, spolupracujeme na ich odchyte so špecializovanými veterinármi,“ pokračujú lesy. Diviaky však odchytávajú do klietok a následne sú humánne a bezbolestne utratené. Tu však narážajú na limit personálnou kapacitou veterinárov a preto je táto forma využívaná len pri kusoch, ktoré sa v intraviláne usadili natrvalo.

Pôvod problému je známy

„Práve neďaleko Vidlicovej ulice, na Chrasťovej, máme momentálne alokovanú takúto odchytovú klietku s cieľom eliminovať problémové jedince,“ uvádzajú Mestské lesy. Rovnako, ako aj samospráva, problém premnoženia diviačej zveri v Bratislave tkvie v množstve zanedbaných a opustených záhrad.

„Tam sa cez deň diviaky zdržiavajú, majú úkryt, pokoj a množstvo potravy z ovocných stromov.  V noci následne schádzajú na sídlisko, kam ich láka pach odpadkov. Kým nedôjde k vyčisteniu a pravidelnému koseniu týchto súkromných pozemkov, problém bude možné len utlmiť, nikdy sa však nevyrieši,“ uzatvárajú Mestské lesy Bratislava.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie