piatok, 20 septembra, 2024
HomeZ domovaKotlár: Nebojte sa, na každého príde

Kotlár: Nebojte sa, na každého príde

TV Markíza od začiatku týždňa tvrdí, že komisia, ktorú vedie vládny splnomocnenec na vyšetrenie manažmentu covidu na Slovensku Peter Kotlár (SNS), nemá k dispozícii dáta, pretože sú zmazané. Kotlár hovorí, že je to omyl – dáta majú, dokonca rekonštruujú aj tie, ktoré boli zmazané. „Ak si p. XY myslí, že počas svojho prešetrovania COVID “doby” zistím akurát to, že sa urobilo kopec dobrých vecí, tak nerozumiem, prečo ma teda nenechajú prešetrovať,“ konštatuje Kotlár.

Kotlár ešte v nedeľu, 18. februára upozornil, že informácia o covidových amnestiách bola poňatá celkom nevhodne. Aktuálne uvádza, že vyhlášky vydávané Jánom Mikasom, vtedajším hlavným hygienikom SR Budú musieť obstáť pred Ústavným súdom. Upozorňuje tiež, že veľa vecí sa dá dokázať spätne, aj z anonymizovaných údajov. Takými rozhodne nie sú „zárobky“ na Mobilných odberových miestach (MOM-kách). Pandémiu podľa neho treba prešetriť aj kvôli nárastu samovrážd, či nenarodených detí v pomere k roku 2023. Ak sú to len špekulácie, každý by mal mať záujem na tom, aby boli prešetrené.

Covidové amnestie

Informácia o „amnestiách“ splnila aj iný účel. Spustila veľkú vlnu kritiky zo všetkých strán.

„Vôbec nikto sa nespýtal na konkrétnosti. Kedy to bude použité, kedy sa s tým pôjde von. Pôjde sa s tým von vtedy, pokiaľ protiústavnosť Mikasových vyhlášok nebude preukázateľne postačovať na riešenie ostatných priestupkov, ktoré budeme môcť riešiť cestou generálneho pardonu,“ objasňuje Kotlár. Zistili teda nálady v spoločnosti a aj tí, ktorí s nimi spočiatku chceli spolupracovať hovoria o nepremyslených krokoch, čo sa tak môže javiť.

Len pár príkladov

Preukázateľný je podľa Kotlára fakt, že vyhlášky vydávané hlavným hygienikom Jánom Mikasom boli v rozpore s ústavným zákonom. Nesúlad bol v rozsahu jeho kompetencií a jeho konaní, čo je jasne zadefinované v zákone, teraz bude dôležité počkať na Ústavný súd.

„To, čo vieme dokázať spätne, je porušenie zákona. To sa nezmaže, to sa nedá vymazať,“ dopĺňa Kotlár s tým, že veľa z toho, čo sa snažia zabrániť dokázať, ukážu aj anonymizované dáta.

MOM-ky ako riadna „ryža“

Kotlár upozorňuje aj na fakt, že existuje aj súhrnný zoznam MOM-iek, ktorý práve prechádza kontrolami. Sľubuje, že dôjde na každého, ako príklad použil len jeden subjekt.

„No, je ich veľmi veľa, ale na nikoho nezabudneme,“ avizuje splnomocnenec vlády s tým, že zoznam odovzdal kontrolným úrady štátu.

Načo je to všetko dobré

Mnohí ľudia argumentujú, že na túto dobu treba zabudnúť, čím skôr sa „pozbierať“ a ísť dopredu, „nerýpať sa“ v starých ranách. Lenže Kotlár argumentuje, že tu ide o zbytočne ukončené ľudské životy. Kvôli zlej ekonomickej situácii v pandemickom období stúpol počet samovrážd. Pseudo-podnikateľom to zrajme neprekážalo…

„Koľko detských ihrísk sa dalo za to postaviť. Ale veď načo, deti sa nesmú hrať, veď zvykajme si na lockdowny,“ pripomína Kotlár. Znepokojený je však aj údajmi o počte narodených detí v roku 2023 v súvislosti s interrupciami. Tu už ako lekár vidí aj súvis s neanonymizovanými dátami očkovaných žien. Ak sa mýli, je lepšie prešetriť to.

Plán splnomocnenca

„Nezákonné postupy prešetríme, MOM-ky preveríme, dáta zrekonštruujeme, prstom ukážeme na zodpovedných, sľubuje Peter Kotlár, splnomocnenec vlády pre prešetrenie manažmentu pandémie.

Zdroj: HD

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie