Nadšenci hubárčenia si nenechajú ujsť žiadnu príležitosť vyjsť si na „svoje miesta“ a venovať sa svoje záľube. Prirodzene, pri tom nazbierať čo najviac húb.
Skúsení hubári vedia kedy začínajú huby rásť a aké podmienky na to potrebujú. Keďže v ostatnom čase bolo vo viacerých lokalitách aj dostatok vlahy, čo huby na svoj rast potrebujú, a k tomu sa i oteplilo, hubári vyrazili na ich zber.
Rastú najmä smrčkovité huby
Priaznivé počasie s dostatkom vlahy a slnečnými lúčmi vytvorilo ideálne podmienky pre rast jarných húb, na zber ktorých sa vybrali nadšenci v podstate na celom území Slovenska. S dobrou správou pre hubárov prichádzajú meteorológovia aj pre najbližšie dni, v ktorých by sa mali teploty pohybovať okolo 17 °C, navyše sa očakávajú aj občasné prehánky, ktoré opäť zabezpečia dostatok vlahy pre rast húb.

Skúsení hubári vedia, že v apríli rastú najmä smrčkovité huby, ktoré sú medzi nimi veľmi obľúbené. Smrčok jedlý a smrčkovec český patria v tomto období medzi najčastejšie nálezy. Tieto huby sa vyznačujú špecifickým vzhľadom – klobúk má sieťovitú štruktúru a dutú nohu. Skúsení hubári ich odporúčajú hľadať najmä v lužných lesoch a na vlhkých miestach v blízkosti potokov.
Pozor, rastú už aj jedovaté huby
Podľa portálu nahuby.sk smrčkov nachádzajú hubári aj v rozličných častiach Nitrianskeho kraja. Obľúbenými lokalitami, kde sa tu smrčky najčastejšie vyskytujú sú lesy v okolí Nitry, Topoľčian, Zlatých Moraviec a Šiah. Hubári si však aj v tomto období musia dať pozor na jedovaté huby. Po zjedení niektorých, ako je muchotrávka zelená, si totiž môžu spôsobiť nielen vážne zdravotné problémy, ale dokonca i smrť.
Pri zbere húb sa je preto dôležité riadiť týmito jednoduchými pravidlami:
- zbierajte len huby, ktoré dôkladne poznáte,
- vyhýbajte sa hubám s neobvyklou farbou alebo tvarom,
- nezabudnite na správne skladovanie a tepelnú úpravu húb,
- nikdy nekonzumujte huby spolu s alkoholom,
- v prípade podozrenia na otravu okamžite vyhľadajte lekársku pomoc.