štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaPrešovskí medici budú spolupracovať so špičkovým zariadením v Piešťanoch

Prešovskí medici budú spolupracovať so špičkovým zariadením v Piešťanoch

Fakulta zdravotníckych odborov pri Prešovskej univerzite FZO PU a Rehabilitačné centrum Adeli v Piešťanoch podpísali memorandum o spolupráci.

Cieľom spolupráce je vylepšenie kvality vzdelávania a vedeckovýskumnej činnosti. Študenti tiež budú môcť priamo v Piešťanoch získať prax. Dekanka FZO Štefánia Andraščíková tvrdí, že táto  spolupráca im otvorí nové možnosti prípravy študentov na profesionálny život.

„Je to pre nich príležitosť, aby sa učili priamo od popredných odborníkov a boli vystavení najnovším metódam a technológiám v rehabilitácii,“ uviedla Andraščíková.

„Vytvárajú sa predpoklady, že naše medzinárodné rehabilitačné centrum sa môže stať prvým zamestnávateľom absolventov FZO,“ povedala  k memorandu Výkonná riaditeľka a správkyňa Adeli Zuzana Cyprichová. Aj toto zariadenie pociťuje nedostatok personálu.

„Je veľmi veľa pacientov, ktorí potrebujú pomoc, čo sa týka fyzioterapie, či už sú to pacienti po cievnych mozgových príhodách, rôzne polytraumy, rôzne úrazy mozgu, je ich stále viac a viac. Čiže adekvátne k tomu, aby sme naozaj vedeli všetkým pomôcť, potrebujeme veľa fyzioterapeutov,“ konštatuje Claudia Poidock z rehabilitačného centra.

Vzdelávacími príležitosťami to však nekončí. Rehabilitačné centrum darovalo fakulte prístroj zameraný na zlepšenie jadrového tréningu, rovnováhy a neurorehabilitácie. Jeho cena je takmer 21 500 €.

„Používa sa pri všetkých ochoreniach, ktoré akýmkoľvek spôsobom postihujú rovnováhu. To znamená, či už sú to centrálne príčiny mozgu, poranenia, úrazy, nedokrvenia, čiže cievne mozgové príhody, ale aj všetky afekcie, ktoré môžu postihnúť akýmkoľvek spôsobom rovnovážny aparát,“ priblížil neurológ a externý pedagóg FZO Jozef Pribula.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie