štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKultúraZem spieva, alebo klenoty slovenského folklóru

Zem spieva, alebo klenoty slovenského folklóru

Slovenský folklór, to je neodškriepiteľný diamant našej kultúry. Zberatelia zabezpečili existenciu 50-tich tisícov pôvodných ľudových piesní, čím vznikla unikátna zbierka piesní, ktorá je obdivovaná aj vzdelancami z množstva iných kultúr.

Najkrajšie slovenské ľudové piesne

Jedni zaujali chytľavou melódiou, iné zaujali textom, nárečím, či spôsobom interpretácie. Niektoré sú doslova lokálne, iné poznajú „od Tatier k Dunaju, od Michaloviec po Kúty“. Etnomuzikologička doc. Mgr. Jana Ambrózová, PhD. z Katedry etnológie a folkloristiky UKF v Nitre vybrala desať najkrajších.

Tá myjavská veža

Piesne z Abova

Taký sa mi fräjar páši

Javorom, javorom

Majerky, majerky

Šviť mišačku

Muchovci

Omilienci

Čardáš z Bidoviec

Priekopnícka Zem spieva

Filmová poéma Zem spieva bola prvýkrát natočená v roku 1933. Jej súčasťou sú mnohé slovenské ľudové zvyky. Tie boli súčasťou ako piesní či tancov, tak aj detských hier.

Odohráva sa v slovenských horách v období od jari do jesene. Portál Mr. Slovák pripomína, že aktérmi sú neherci – obyvatelia vidieka, deti, mládež i dospelí.

Karel Plicka v spolupráci s kameramanom a fotografom Alexandrom Hackenschmiedom a hudobným skladateľom Františkom Škvorom vytvorili unikátny etnografický dokument, ktorý dosiahol svoj triumfálny úspech aj za hranicami.

V roku 1934 bol spolu s niekoľkými ďalšími českými filmami poslaný na prestížny Medzinárodný filmový festival v Benátkach. Zožal tam niekoľko ocenení.

Vďaka tomuto dielu sa zachoval obraz slovenskej dediny, akú dnes už nezažijeme.

„Zachytáva krásu krajiny, krásu oblohy a krásu života. Zachytáva niečo veľkolepé a predsa neokázalé, obyčajné a vlastne prirodzené,“ konštatuje Mr. Slovák. Plickovo dielo položilo základy etnografického filmu na slovenskom území.

Natáčalo sa v lokalitách Bratislava, Devínsky hrad, Dunaj, Vysoké Tatry, Liptovská Lúžna, Ganič, Iža, Heľpa, Štôla, Jasiňa, Košecké Rovné, Zliechov, Štrba, Telgárt, Polomka, Ábelová, Levoča, Čajkov.

Zdroj: Mr. Slovák / Facebook: Folklór

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie