štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaOvocie môžu ohroziť mrazy, ale aj sucho

Ovocie môžu ohroziť mrazy, ale aj sucho

Z teplej zimy sa tešia mnohí, ktorí majú obavy z vyúčtovania tepla, no poľnohospodárom či ovocinárom robí vrásky na čele. Obávajú sa, že ešte môžu prísť mrazy, keď budú stromy v puku či kvete a tiež toho, že počas vegetačného kľudu nevymrzli škodcovia. Ovocinári z juhu Slovenska očakávajú kvitnutie sadov už koncom marca.

Keď sa spoja mrazy a sucho

Tak tomu bolo aj v minulom roku a očakáva sa, že v tomto roku sa problém zopakuje v ešte väčšom rozsahu.  Stromy sa už začali prebúdzať a prípadné mrazy poškodia budúcu úrodu. Ovocinár z Duloviec Dušan Szabó hovorí o minuloročnej úrode ako hroznej.

„Pri kôstkovinách, hlavne na marhuliach, sme prišli asi o deväťdesiat percent úrody. Pri čerešniach bola asi tretinová. Mráz však robí škody na všetkých ovocinách,“ konštatuje Szabó pre My Nové Zámky. Problém však má celá južná Európa – január bol najteplejší v histórii meraní a v Katalánsku či Andalúzii avizujú problémy so suchom. Mestá na Sicílii dokonca už vyhlásili krízový stav kvôli nedostatku vlahy.

Opodstatnené obavy

„Do rokov 2016 – 2017 prichádzali jarné mrazy tak raz za šesť – sedem rokov. Teraz sú už takmer každým rokom,“ vysvetľuje Marián Varga, prezident Ovocinárskej únie SR. Zamrznuté stromy pritom ovplyvňujú aj kvalitu ovocia, čo prináša problém aj s predajom.  Na mizernú úrodu marhúľ, slivák, broskýň, čerešní si ovocinári sťažujú už niekoľko rokov po sebe. Ak by však mrazy neprišli, výhliadky na úrodu sú dobré. Neskôr sa na nej môže podpísať napríklad aj nedostatok vlahy.

Parafínové sviece a rada odborníka na záver

Vzhľadom na to, že sa táto sicuácia opakuje rok čo rok, profesor Hričovský radí používanie parafínových sviečok v sadoch. Na mrazy sa však dá pripraviť už v júni – skrátením výhonov o 30-40 centimetrov. Takýto rez zabezpečí, že vaše marhule v budúcom roku zakvitnú o niekoľko dní neskôr.

Zdroj: MY Nové Zámky / YouTube

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie